Από την τελευταία θέση του γκριντ θα εκκινήσει ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι, ύστερα από την απόφαση των αγωνοδικών που τον απέκλεισαν από τις κατατακτήριες δοκιμές.

Τα πάνω–κάτω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος των πιλότων.

Κάτι λιγότερο από πέντε ώρες χρειάστηκαν οι αγωνοδίκες για να καταλήξουν στην ποινή που θα επέβαλαν στον Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος δεν κατάφερε να πάει με το μονοθέσιό του στα πιτ μετά το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών.

Ο Γερμανός πιλότος, έχοντας πλασαριστεί στην τρίτη θέση, δέχτηκε εντολή από την ομάδα του να ακινητοποιήσει το μονοθέσιο του πριν πάει στα πιτ, λόγω της μικρής ποσότητας καυσίμων που είχε στο ρεζερβουάρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIA και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 6.6.2 τα μονοθέσια μετά το τέλος των κατατακτήριων δοκιμών, πρέπει να επιστρέφουν στα πιτ, έχοντας στο ρεζερβουάρ τους ένα λίτρο καυσίμου για τον απαραίτητο έλεγχο, εκτός και αν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή αν το μονοθέσιο έχει υποστεί βλάβη.

«Οι αγωνοδίκες δέχτηκαν μια αναφορά από τον Αλυτάρχη στην οποία ενημέρωναν πως το μονοθέσιο με αριθμό «1» δεν επέστρεψε στα πιτ όπως απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 6.6.2.

Οι αγωνοδίκες μέσω της τηλεμετρίας και εκπροσώπου της ομάδας είδαν τον λόγο που το μονοθέσιο σταμάτησε. Αποδέχτηκαν τις εξηγήσεις και θεωρούν το περιστατικό συμβάν ανωτέρας βίας.

Ωστόσο, αναφορά που έλαβαν αργότερα ανέφερε πως υπήρχε ανεπαρκής ποσότητα καυσίμου για δειγματοληψία. Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν πως είναι παραβίαση του άρθρου 6.6.2 και τον απέκλεισαν από τις κατατακτήριες δοκιμές.

O πιλότος μπορεί να εκκινήσει από την τελευταία θέση του γκριντ», ανέφερε η ανακοίνωση της FIA.

Η εν λόγω τιμωρία αλλάζει τα δεδομένα στη διεκδίκηση του Παγκόσμιου τίτλου, δεδομένου ό,τι ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος προηγείται με 13 βαθμούς του δεύτερου, Φερνάντο Αλόνσο, θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την τελευταία θέση.

Το εν λόγω περιστατικό είναι το δεύτερο της σεζόν, αφού και ο Λιούις Χάμιλτον στο γκραν πρι της Ισπανίας είχε αποκλειστεί, έχοντας την πολ ποζίσιον για τον ίδιο λόγο.

Αναλυτικά η κατάταξη μετά την ποινή στον Φέτελ:

1. Χάμιλτον, McLaren
2. Γουέμπερ, Red Bull
3. Μαλδονάδο, Williams
4. Ραϊκόνεν, Lotus
5. Μπάτον, McLaren
6. Αλόνσο, Ferrari
7. Ρόσμπεργκ, Mercedes
8. Μάσα, Ferrari
9. Γκροσεάν, Lotus
10. Χούλκενμπεργκ, Force India
11. Πέρες, Sauber
12. Ντι Ρέστα, Force India
13. Σουμάχερ, Mercedes
14. Σένα, Williams
15. Κομπαγιάσι, Sauber
16. Ρικιάρντο, Toro Rosso
17. Βερνιέ, Toro Rosso

18. Κοβαλάινεν, Caterham
19. Πικ, Marussia
20. Πετρόφ, Caterham
21. Γκλοκ, Maussia
22. Ντε λα Ρόσα, HRT
23. Καρθικέγιαν, HRT
24. Φέτελ, Red Bull

Πηγή: sport-fm.gr