Η μάρκα CUPRA είναι μια νεοσύστατη ισπανική εταιρία που θα δημιουργήσει μία λαμπρή γκάμα προϊόντων, βασισμένα αρχικά στα μοντέλα Seat, ενώ εκμεταλλευόμενη την τεχνολογική εργαλειοθήκη του Volkswagen Group και θα έχει πρόσβαση στην μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων που αυτό προσφέρει. Ταυτόχρονα θα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με ανθρώπους και εταιρείες που «μιλούν την ίδια γλώσσα» προκειμένου να μοιραστούν τρόπους δημιουργίας εμπειριών αλλά και εκδηλώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αντίστοιχη Μάρκα με αυτή την φιλοσοφία δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο.

Η νέα μάρκα αξιοποιεί την υπάρχουσα υποδομή της Seat και επωφελείται της χρήσης αποκλειστικού εκθεσιακού  χώρου σε 277 ειδικά επιλεγμένους εξουσιοδοτημένους αντιπρόσωπους σε όλη την Ευρώπη.

To «ταξίδι» της νέας μάρκας ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με την παρουσίαση του πρώτου μοντέλου, του Cupra Ateca, ενός SUV υψηλής απόδοσης που τοποθετείται στην κατηγορία αυτοκινήτων που κυριαρχείται από κορυφαίες premium μάρκες.

Η «καρδιά» του Cupra Ateca είναι ένας από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες στην αγορά: ένας υπερτροφοδοτούμενος, 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 2.0 λίτρων (1.984 κ.εκ.)  TSI με άμεση έγχυση που αποδίδει 300 ίππους (στις 5300 – 6.500 σ.α.λ.) και ροπή 400Nm (στις 2.000 – 5.200σ.α.λ.). Σε συνδυασμό με 7τάχυτο κιβώτιο DSG και σύστημα 4Drive, εντυπωσιακό SUV εμπνέει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, ενώ οι επιδόσεις του ταιριάζουν με την εξωτερική του σχεδίαση. Με βάρος 1540 κιλά οι επιδόσεις είναι τουλάχιστον αξιόλογες, καθώς για τα 0-100 (με launch control)  απαιτούνται μόνο 5.2 δεύτερα χρόνου, ενώ η τελική ταχύτητα φθάνει στα 247 χλμ/ώρα.

Η κυψελοειδής γρίλια στην μάσκα, πάνω από τον εμπρόσθιο προφυλακτήρα, φέρει στο κέντρο της το νέο λογότυπο σε ματ χαλκό. Οι μαύρες δαγκάνες φρένων, ο πίσω σπορ προφυλακτήρας, το χάλκινο λογότυπο της μάρκας στο πορτ-μπαγκάζ, οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης στην άκρη του πίσω διαχύτη και οι αποκλειστικές ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών – επίσης με το λογότυπο-, ενισχύουν τον σπορ χαρακτήρα και την κομψότητα αυτού του μοναδικά δυναμικού SUV.

Το Cupra Ateca προσφέρει εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και ευελιξία λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους του, του συστήματος δυναμικού ελέγχου πλαισίου (Dynamic Chassis Control), των προαιρετικών φρένων Brembo και – φυσικά- του συνδυασμού κινητήρας / κιβώτιο DSG, αλλά και του συστήματος 4Drive.

Οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης στην άκρη του πίσω διαχύτη, συμβάλλουν στη μηχανική απόδοση του οχήματος και δημιουργούν ισχυρό ήχο που συναρπάζει τον οδηγό. Ωστόσο οι τεχνολογίες που ενσωματώνει το Cupra Ateca το κάνουν να είναι επίσης ένα αυτοκίνητο που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί καθημερινά.

Για το σκοπό αυτό, το 7τάχυτο κιβώτιο έχει τροποποιηθεί για να συνδυάσει απόδοση με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ενώ ο κινητήρας λειτουργεί με το νέο σύστημα φιλτραρίσματος σωματιδίων (Otto Particulate Filter System) σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων (κυμαίνονται μεταξύ 192γρ/χλμ – 201γρ/χλμ με τιμές κατανάλωσης από 8,5 λίτρα/100χλμ – 8,9λίτρα/100χλμ σε κύκλο WLTP).

Πλαίσιο

Το πλαίσιο μπορεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές οδηγικές απαιτήσεις, επωφελούμενο από την εμπρός ανεξάρτητη ανάρτηση MacPherson και πίσω πολλαπλών συνδέσμων, αλλά και το σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (Dynamic Chassis Control).

Το Cupra Ateca έρχεται με σύστημα 4Drive, που αναλύει σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την ταχύτητα του κάθε τροχού, τη θέση του τιμονιού, το προφίλ οδήγησης, ώστε να τροφοδοτεί κάθε στιγμή, γρήγορα και προοδευτικά τους απαραίτητους κάθε φορά τροχούς. Το σύστημα 4Drive έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να συνεργάζεται με όλα τα προφίλ οδήγησης: Κανονικό, Σπορ, Ατομικό, σε Χιόνι, Off-Road και –φυσικά- Cupra (εδώ ο κινητήρας ανταποκρίνεται άμεσα με έναν σπορ ήχο και το σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (Dynamic Chassis Control) ρυθμίζει την ανάρτηση για να δώσει μια πιο σπορ αίσθηση στο αυτοκίνητο).

Επιπλέον, οι μηχανικοί αναβάθμισαν σημαντικά το σύστημα πέδησης που επωφελείται από τους μεγαλύτερους εμπρός και πίσω δίσκους, στα 340χλστ και 310χλστ αντίστοιχα. Προαιρετικά, προσφέρονται μαύρα φρένα 18″ από την Brembo.

Εσωτερικό

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βλέπουμε το ανάγλυφο λογότυπο της μάρκας που υπάρχει στο τιμόνι, στα πατάκια, στο κλειδί και εμφανίζεται στην οθόνη αφής που καλωσορίζει τον οδηγό κατά την εκκίνηση του κινητήρα.

Τα πάνελ των θυρών είναι επικαλυμμένα με Alcantara και επίσης υπάρχει φωτιζόμενο λογότυπο στα μαρσπιέ των εμπρός θυρών. Τα σπορ καθίσματα είναι επίσης επικαλυμμένα με Alcantara, σε μαύρο χρώμα με γκρι ραφές και με επίστρωση από ανθρακονήματα που καλύπτει τα πλαϊνά.

Το σπορ δερμάτινο τιμόνι  και ο λεβιές ταχυτήτων είναι διακοσμημένα επίσης με γκρι ραφές. Τα πεντάλ είναι από αλουμίνιο ενώ τα πλαίσια εξαερισμού του κλιματισμού και η κεντρική κονσόλα διακοσμούνται με μαύρα γυαλιστερά τελειώματα.

Highlight του προαιρετικού εξοπλισμού είναι το Performance Pack το οποίο περιλαμβάνει φρένα Brembo σε μαύρο χρώμα, Carbon Fibre Exterior Pack (πίσω αεροτομή και καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών), Carbon Fibre Interior Pack (σχεδιαστικές λεπτομέρειες από ανθρακονήματα στο ταμπλώ) και δερμάτινα καθίσματα. Τα αποκλειστικά καθίσματα Cupra θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο έτος

Ακριβώς μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που παρέχει ακριβείς πληροφορίες χάρη στην υψηλής ανάλυσης οθόνη αφής 8 ιντσών με σύστημα πλοήγησης, που ενισχύει τη χρησιμότητα των προηγμένων τεχνολογικά χαρακτηριστικών.

Infotainment και Συνδεσιμότητα

Το Cupra Ateca συνδυάζει τα υψηλά επίπεδα οδηγικών επιδόσεων με τα υψηλά επίπεδα infotainment και συνδεσιμότητας, προσφέροντας τελευταίας γενιάς Full Link (Apple CarPlay και AndroidAuto) και Seat DriveApp καθώς και τις πιο προηγμένες ψηφιακές οθόνες στην κατηγορία.

Ο βασικός εξοπλισμός του βασίζεται σε τρείς βασικές αρχές: τεχνολογία, σχεδίαση και ασφάλεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συστήματα όπως είσοδος και εκκίνηση χωρίς κλειδί, ασύρματος φορτιστής, ενισχυτής σήματος GSM, top view κάμερα 360º, σύστημα πλοήγησης με οθόνη αφής 8 ιντσών, ψηφιακός πίνακας οργάνων και σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος είναι όλα standard.

Η πυκνότητα pixel των οργάνων του ψηφιακού πίνακα, προσφέρει υψηλά επίπεδα χρηστικότητας και επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες όπως τηλεφωνικές κλήσεις, ταχύμετρο και στροφόμετρο μέχρι έγχρωμους χάρτες πλοήγησης μεγάλης εστίασης. Η ανάλυση των πληροφοριών 133dpi, 1280 x 480 pixel TFT display, γίνεται με ρυθμό ανανέωσης 75Hz.

Επίσης -και ειδικά- για το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δημιουργηθεί μία αποκλειστική απεικόνιση στο ψηφιακό πίνακα οργάνων προκειμένου να εμφανίζεται το στροφόμετρο RPM με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Το λανσάρισμα του Cupra Ateca (θα λανσαριστεί στη χώρα μας στις αρχές του επόμενου έτους) σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει επίσης και μία έκπληξη για τους πρώτους 7.000 πελάτες. Αυτοί θα λάβουν ένα αποκλειστικό δώρο περιορισμένης έκδοσης, ένα Cupra Member Box από πραγματικά ανθρακονήματα διακοσμημένο με το λογότυπο της φίρμας σε χαλκό. Μέσα σε αυτό οι πελάτες θα βρουν ένα κλειδί με κάλυμμα και μπρασελέ από ίνες άνθρακα υψηλής ποιότητας.

Νίκος Τσάδαρης