O Tony Cairoli, εργοστασιακός οδηγός της Red Bull KTM στην κατηγορία MX1 του παγκοσμίου πρωταθλήματος Motocross, έχει ήδη κερδίσει 5 παγκόσμιους τίτλους και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έθεσε εαυτόν στο πάνθεον των κορυφαίων όλων των εποχών.

Πέτυχε την 50η νίκη του σε GP στον αγώνα της Τσεχίας στο Loket με χαρακτηριστική άνεση και σταθερότητα. Έδειξε ότι βρίσκεται ακόμη στην κορυφή του κόσμου, για χρονικό διάστημα αξιοσημείωτα μεγάλο.

Μόλις τρεις οδηγοί έχουν πετύχει κάτι ανάλογο στα 55 χρόνια ιστορίας του παγκοσμίου Motocross. Περισσότερες από 50 νίκες έχουν πετύχει ο Joel Robers (50) τη δεκαετία του 70 και πιο πρόσφατα ο Joel Smets (57) και ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, Stefan Everts (101).

Ο Tony Cairoli για το ορόσημο αυτό της καριέρας του, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή τη νίκη σε μια πίστα που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα… 50 νίκες στην καριέρα μου, μοιάζει απίστευτο, είναι φανταστικό να πετυχαίνεις κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσω όμως να μείνω συγκεντρωμένος για το υπόλοιπο της χρονιάς στο μοναδικό μου στόχο – την κατάκτηση του 6ου παγκόσμιου τίτλου μου».

Ο Cairoli προηγείται στη βαθμολογία της ΜΧ1 με 492 βαθμούς και ακολουθούν οι Desalle (462), C. Pourcel (435) και Paulin (402) de Dycker (368) και Strijbos (319). Μαθηματικά όλοι τρέφουν ελπίδες για τον φετινό τίτλο, ωστόσο ο Cairoli μόνο με ατυχίες θα τον χάσει από τα χέρια του.

Απομένουν 4 διπλοί αγώνες (8 σκέλη) για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ενώ ο Tony Cairoli έχει κερδίσει τα 12 από τα 24 σκέλη που έχουν γίνει ως τώρα το 2012.

Ο 27χρονος Ιταλός είναι ο μόνος μη Βέλγος μεταξύ των 8 πολυπρωταθλητών της ιστορίας και βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας, με 5 τίτλους. Όσους έχουν και 4 Βέλγοι (Roger De Coster, Eric Geboers, Georges Jobe και Joel Smets). Με τον 6ο τίτλο του (αν τον κατακτήσει) περνά στη 2η θέση, μαζί με τον Βέλγο Joel Robert, ενώ στην κορυφή βρίσκεται ο μοναδικός, Βέλγος επίσης, Stefan Everts με 10 τίτλους.

Δείτε το βίντεο με το αφιέρωμα στον κορυφαίο σήμερα αθλητή του Motocross…