Ο Όμιλος Hyundai Motor και η Audi AG ανακοίνωσαν την σύναψη πολυετούς σύμβασης πολλαπλής αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικών στοιχείων και τεχνολογιών ηλεκτρικών οχημάτων καυσίμου (FCEV). Στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης, η πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και ο Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την ανάπτυξη των FCEV, για να οδηγήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η σύμβαση πολλαπλής αδειοδότησης έχει υπογραφεί μεταξύ της Hyundai και της Audi, αλλά καλύπτει και ωφελεί και τις δύο θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Kia Motors Corporation και η μητρική εταιρεία της Audi, Volkswagen AG. Η Hyundai και η Audi, καθώς και οι θυγατρικές τους, θα μοιράζονται εξίσου τις άδειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα επόμενα χρόνια. Η διάρκεια της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί.

Η συνεργασία μεταξύ του Hyundai και Audi θα αξιοποιήσει τις συλλογικές δυνατότητες Έρευνας & Τεχνολογίας στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου για να αυξήσει την παρουσία τους στην αγορά των FCEV. Ως εκ τούτου, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την αμοιβαία πρόσβαση στα στοιχεία της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου. Ως πρώτο βήμα, η Hyundai Motor Group θα παράσχει την δυνατότητα πρόσβασης σε εξαρτήματα που βασίζονται στην τεχνογνωσία της Hyundai από την ανάπτυξη του ix35 κυψελών καυσίμου καθώς και του NEXO.

Hyundai Nexo_1

Η Audi, ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη τεχνολογιών κυψελών καυσίμου του Ομίλου VW, θα μπορέσει επίσης να εκμεταλλευτεί πλήρως την αλυσίδα εφοδιασμού ανταλλακτικών FCEV της Hyundai. Η Hyundai, η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων κυψελών καυσίμου παγκοσμίως, προσφέρει από το 2013 οχήματα SUV FCEV και τα διαθέτει σήμερα σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι δυο εταιρίες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν ευκαιρίες για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Στόχος θα είναι να ηγηθούν των δεδομένων της βιομηχανίας στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου επιταχύνοντας την ανάπτυξη των FCEV καθώς και την προώθηση καινοτομιών σε αυτήν την τεχνολογία, προσφέροντας πιο προηγμένες επιλογές μετακίνησης στους πελάτες.

Nίκος Τσάδαρης