Το BMW Group επιβεβαιώνει ότι η εισαγγελία του Μονάχου ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναβάθμιση λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε κατά λάθος σε περίπου 11.400 οχήματα BMW 750d και M550d. Στις 20 Μαρτίου, υπάλληλοι του γραφείου εισαγγελέα επισκέφθηκαν δύο εγκαταστάσεις του BMW Group, με σκοπό την αναζήτηση στοιχείων για τους σκοπούς της έρευνας.

Σύμφωνα με προηγούμενη επικοινωνία, κατά τη διάρκεια εσωτερικών δοκιμών, το BMW Group αντελήφθη ότι ένα σωστό κατά τα άλλα εξελιγμένο λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε μοντέλα για τα οποία ήταν ακατάλληλο. Γι’ αυτό, το BMW Group σχεδιάζει την ανάκληση 11.400 οχημάτων, για τα οποία θα διατίθεται διορθωμένο λογισμικό μόλις εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όλα τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Το Group αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και επιθυμεί να εξηγήσει την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια. Η εταιρία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές. Επιπλέον, η εταιρία είχε ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα και εξυπακούεται ότι θα προωθήσει όλες τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα στις αρχές. Το Group εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κατάσταση προκλήθηκε από εγκατάσταση λάθος λογισμικού και δεν πρόκειται για εσκεμμένη απόπειρα παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Πολλά από τα επηρεαζόμενα οχήματα στην αρχή πουλήθηκαν με το σωστό λογισμικό και λειτούργησαν σωστά για πάνω από δύο χρόνια. Το λάθος λογισμικό χρησιμοποιήθηκε πολύ μετά την έναρξη παραγωγής των εν λόγω μοντέλων.

Νίκος Τσάδαρης