Όλες οι ανατροπές στα διπλώματα οδήγησης

Τι προβλέπει το νέο σύστημα


AUTO
9:27
30/10/2017
Όλες οι ανατροπές στα διπλώματα οδήγησης
6
loading

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να φέρουν σε οδηγούς και εκπαιδευτές τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών, με τα οποία θα προβλέπονται ριζικές αλλαγές και αυστηρές ποινές. Μάλιστα, με το δεύτερο σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο, οι σχολές οδήγησης που δεν θα συμβαδίσουν με τα όσα προωθούνται από το υπουργείο Μεταφορών θα έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με «λουκέτο».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, στον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο μεταξύ άλλων θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο εξέτασης για την άδεια διπλώματος, περνώντας τη διαδικασία σε ψηφιακή μορφή, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο το πλέον καθιερωμένο λάδωμα, το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 200-250 ευρώ.

Πώς όμως θα γίνει αυτό και τι κυρώσεις θα υπάρξουν; Όπως εξήγησε ο κ. Μαυραγάνης, οι εξεταστές δεν θα παρευρίσκονται στο αμάξι αλλά θα δίνουν τις οδηγίες μέσω μικροφώνου και θα βλέπουν την πορεία του αυτοκινήτου μέσω κάμερας. Ο εκπαιδευτής για λόγους ασφαλείας θα είναι μαζί με τον εξεταζόμενο, ωστόσο ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος.

Για παράδειγμα, δύο εξεταστές από την Ξάνθη θα επιβλέπουν έναν υποψήφιο οδηγό από την Κρήτη ή ένας εν δυνάμει οδηγός της Θεσσαλονίκης θα εξετάζεται από ειδικούς της Πάτρας.

Από το νέο έτος όλες οι σχολές οδήγησης της χώρας είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν κάμερες οι οποίες θα είναι συμβεβλημένες με ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου (σ.σ. μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αναλάβει εταιρεία τη δημιουργία του), μέσω του οποίου θα φαίνεται ότι ο υποψήφιος οδηγός παρακολούθησε πράγματι όλα τα θεωρητικά μαθήματα. Στην περίπτωση που οι σχολές δεν δεχτούν αυτή τη νέα τροπή, θα κλείνουν.

Οι εξεταστές δεν θα παρευρίσκονται στο αμάξι αλλά θα δίνουν τις οδηγίες μέσω μικροφώνου και θα βλέπουν την πορεία του αυτοκινήτου μέσω κάμερας.

Πώς θα γίνονται οι εξετάσεις για δίπλωμα

 • Ο οδηγός θα εξετάζεται από απόσταση και στο αμάξι θα παρευρίσκεται μόνο ο δάσκαλός του.
 • Ο οδηγός θα λαμβάνει οδηγίες μέσω ακουστικού και θα ελέγχεται μέσω κάμερας.
 • Οι εξεταστές θα βρίσκονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο control panel και θα δίνουν τις οδηγίες τους μέσω μικροφώνου.
 • Ο οδηγός έχει υποχρέωση να παρακολουθήσει όλα τα θεωρητικά μαθήματα.
 • Οι σχολές οδηγών μέσα στο 2019 υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΟΜΕΔΙ, με το οποίο θα φαίνεται ότι πράγματι διδάσκονται οι εξεταζόμενοι τα θεωρητικά μαθήματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΣΟΥΗΔΟΣ

  ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 2000ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 300ΕΥΡΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

 2. avatar Giorgis

  Λίγα τα ψωμιά τους. Σε μερικά χρόνια τα οχήματα θα είναι εντελώς αυτόνομα και δεν θα απαιτείται δίπλωμα αφού δεν θα υπάρχει οδηγός παρά μόνο επιβάτες.

 3. avatar John From NY

  Δηλαδή το κράτος ανοιχτά λέει ότι αυτοί λαδώνονται αλλά δεν τους ακουμπάνε. Μετά λέει βρήκαμε ευκαιρία να βγάλουμε και εμείς μίζα υπερκοστολογοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα που σιγά μην δουλέψει. Συγνώμη αλλά άντε βάλανε κάμερες, πως ακριβώς θα μεταφέρετε το σήμα από την Κρήτη στην Ξάνθη; Έχουν κάνει live streaming σε 1080 ποιότητα μέσω κινητού και δούλεψε? Άντε και το έκαναν μπορούν να μας πουν ποιο το κόστος σε δεδομένα για μια εξέταση? Εγώ απλά λέω ότι μπορεί να είναι 20 ευρώ σε data. Εδώ Αμερική απλή μουσική κανείς stream και κόβεται και αυτοί είναι τόσο μπροστά? Μιλάμε για πολύ δούλεμα

 4. avatar Berlin

  Χα χα όλα ταχε η μαργιορη η ψηφιακή μορφή της έλειπε δεν πάν καλά αυτοί σα το Σαμαρά που υποσχόταν παντού WiFi χα χα χα σ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις καλά που μας κάνουν να γελάμε λιγο

 5. avatar Μογλης

  Για μένα μονο ο εξεταστής πρεπει να ειναι μεσα στο αμάξι και οχι ο δάσκαλος που θα βοηθάει με τον τροπο του! Ενας μεσα κ οι αλλοι εξω να επιβλέπουν

 6. avatar Μπράβο….

  Επιτέλους με τους κηφήνες εξεταστές... λίγο ακόμα τα ψωμιά τους... εκτός και βάλει pos ο δάσκαλος και μπαίνει αυτόματο λάδωμα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει