Πτωτικά κινήθηκε το 2011, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, η βιομηχανία μηχανοκίνητων οχημάτων, η παραγωγή της οποίας έχει συρρικνωθεί πλέον σε επίπεδα ίσα περίπου προς το 50% εκείνων του έτους 2005. Παράλληλα, με τη μείωση του όγκου παραγωγής, μειώθηκαν και τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Αυτά προκύπτουν από τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία για την πορεία του κλάδου τον χρόνο που πέρασε.

Οι αρνητικές τάσεις που επικράτησαν στην παραγωγή τoυ κλάδου αντανακλούν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των περισσότερων υποκλάδων, με εξαίρεση κυρίως αυτόν της παραγωγής ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, που κατέγραψε θεαματική αύξηση μετά από δραματική συρρίκνωση το 2010.

Η συνολική παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων στη χώρα μας το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το ίδιο δεκάμηνο του 2010, κατά 5,6%.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή των ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων κατά 210,1%, των μερών και εξαρτημάτων αμαξωμάτων αυτοκινήτων, περιλαμβανομένων των θαλάμων οδήγησης, κατά 9,45%, καθώς και των μερών και εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα οχήματα, όπως προφυλακτήρες, φρένα, κιβώτια ταχυτήτων, κατά 15,5%.

Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή των περισσότερων άλλων υποκλάδων και μεταξύ αυτών των αμαξωμάτων για μηχανοκίνητα οχήματα, κατά 60%. Στους άλλους υποκλάδους περιλαμβάνονται η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων για τη μεταφορά δέκα ή περισσότερων επιβατών, οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, μηχανοκίνητων οχημάτων ειδικής χρήσης, όπως τα πυροσβεστικά οχήματα και οι μπετονιέρες, οχημάτων με εμβολοφόρο κινητήρα εσωτερικής καύσης, στον οποίο η ανάφλεξη γίνεται με συμπίεση, καθώς και εμπορευματοκιβωτίων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μεταφέρονται από ένα ή περισσότερα μεταφορικά μέσα.

Στο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2010 – Οκτωβρίου 2011 τα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μείωση 4,9%.