Καθώς η νέα γενιά του Mini Countryman κάνει την πρεμιέρα της, η βρετανική φίρμα με την πλούσια παράδοση συνεχίζει την «επίθεσή» της στην premium compact κατηγορία. Το νέο Countryman είναι το μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο μοντέλο στην 57χρονη ιστορία της Mini και μετά από μία εκ βάθρων ανανέωση, εμφανίζεται αισθητά αναβαθμισμένο σε χώρους, λειτουργικότητα, σπορτίφ στυλ και premium χαρακτηριστικά.

Το νέο Countryman (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7,0 2,1 λτ/100 χλμ, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 159 49 γρ/χλμ), διαθέτει προσωπικότητα, σύγχρονο αμάξωμα και το μεγάλη ευελιξία. Η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος ALL 4 υπόσχεται διασκεδαστική οδήγηση και εκτός ασφάλτου, ενώ το νέο Countryman, είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας που διατίθεται με plug in hybrid σύστημα κίνησης. Με τη μορφή του Mini Cooper S E Countryman ALL 4, έχει αυτονομία 40 χλμ στο πρόγραμμα της αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας.

minicoo2

Οι αλλαγές στο νέο Countryman

  • 20 εκ. μακρύτερο από τον προκάτοχό του.
  • Πέντε καθίσματα κανονικών διαστάσεων, αυξημένη ευρυχωρία και ευελιξία εσωτερικού.
  • Ηλεκτρικός έλεγχος πίσω πόρτας με ανέπαφο άνοιγμα και κλείσιμο.
  • Mini Picnic Bench: Αναδιπλούμενο σκαλοπάτι φόρτωσης που μετατρέπεται σε άνετο κάθισμα στο χώρο αποσκευών και είναι κατάλληλο για χρήση στο ύπαιθρο.
  • Mini Cooper S E Countryman ALL 4: Το πρώτο Mini με plug in hybrid σύστημα κίνησης.
  • Νέα γενιά κινητήρων και κιβωτίων, all wheel drive ALL 4 βελτιστοποιημένης απόδοσης.
  • Κεντρικό όργανο με λειτουργία οθόνης αφής για πρώτη φορά.
  • Mini Country Timer μετρά την οδήγηση σε απαιτητικές διαδρομές.
  • Mini Connected App προσωπικός βοηθός σε καθημερινή βάση και στο ταξίδι.
  • Mini Find Mate: Όλα όσα χρειάζεστε (ή μπορεί να χρειαστείτε) στο αυτοκίνητο σε κάθε περίπτωση.

minicoo4

Το νέο Countryman είναι περίπου 20 εκ. μακρύτερο από τον προκάτοχό του και σχεδόν 3 εκ. φαρδύτερο, ενώ το μεταξόνιό του έχει αυξηθεί κατά 7,5 εκ. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ευρυχωρίας με πέντε καθίσματα κανονικών διαστάσεων αλλά και του ευπροσάρμοστου χώρου αποσκευών.

Η υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων διασφαλίζει άριστη ορατότητα και ευχάριστη οδήγηση, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μάρκας.

minicoo18

Τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός απολαμβάνουν περισσότερο χώρο στην περιοχή της κεφαλής και των ώμων, ενώ το εύρος ρύθμισης των καθισμάτων έχει επίσης αυξηθεί. Ηλεκτρική λειτουργία ρύθμισης των καθισμάτων οδηγού και συνοδηγού διατίθεται προαιρετικά, με λειτουργία μνήμης για την πλευρά του οδηγού.

Οι στενές κολώνες του αμαξώματος και η υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων, προσφέρουν επαρκή ορατότητα κατά τους ελιγμούς και στο πίσω τμήμα υπάρχουν τρία καθίσματα κανονικών διαστάσεων. Τα ανοίγματα της πίσω πόρτας έχουν διευρυνθεί συγκριτικά με του προηγούμενου μοντέλου, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο. Επιπλέον του εσωτερικού πλάτους, ο χώρος για τα πόδια είναι αισθητά περισσότερος.

minicoo24

Οι ποικίλες λύσεις αποθήκευσης συμβάλλουν επίσης στην λειτουργικότητα του αυτοκινήτου. Μπροστά και πίσω υπάρχουν θήκες στις πόρτες που χωράνε μπουκάλια 1 λτ.. Η μεγάλη κεντρική κονσόλα που εκτείνεται μέχρι το ταμπλό οργάνων έχει έναν ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο και δύο ποτηροθήκες μπροστά από το λεβιέ ή τον επιλογέα ταχυτήτων. Το Mini Controller και ο διακόπτης για το ηλεκτρικό χειρόφρενο βρίσκονται επίσης στην κεντρική κονσόλα.

minicoo25

Τα πίσω καθίσματα μετακινούνται στο διαμήκη άξονα μέχρι 13 εκ. Η πλάτη των πίσω καθισμάτων είναι διαιρούμενη 40:20:40. Προσφέρει επίσης μεταβλητή γωνία κλίσης για λόγους άνεσης των επιβατών και για εξοικονόμηση πρόσθετου χώρου αποσκευών πίσω. Ο χώρος αποσκευών προσφέρει 450 λτ που μπορούν να φτάσουν στα 1.309 λτ, εάν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει αύξηση 220 λτ, συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο.

minicoo11

Προαιρετικά, διατίθεται ηλεκτρικό σύστημα ελέγχου πίσω πόρτας. Το προαιρετικό πακέτο αποθηκευτικών χώρων περιλαμβάνει μεταβλητό πάτωμα φόρτωσης, κρίκους πρόσδεσης και ιμάντες αλλά και ένα ανοξείδωτο ατσάλινο ένθετο στο σκαλοπάτι φόρτωσης. Μία ακόμα πρόταση είναι, το Picnic Bench, αποτελούμενο από μία μαλακή επιφάνεια που αναδιπλώνεται από το χώρο αποσκευών και γίνεται κάθισμα για δύο.

minicoo22

Το κεντρικό όργανο είναι ενσωματωμένο στο ταμπλό και περιβάλλεται από ένα δακτύλιο LED που προσαρμόζει το φωτισμό στις οδηγικές συνθήκες, σαν ένα είδος ανάδρασης. Αυτό αποτελεί τμήμα του Mini Excitement Package, που επίσης περιλαμβάνει φωτισμό περιβάλλοντος LED και μία προβολή του λογοτύπου Mini από τον εξωτερικό καθρέπτη της πλευράς του οδηγού, όταν ανοίγει και κλείνει η πόρτα.

minicoo14

Η νέα έκδοση Countryman ετοιμάζεται θα κυκλοφορήσει με μία εντελώς νέα τεχνολογία κινητήρων. Για το λανσάρισμα υπάρχουν δύο βενζινοκινητήρες και δύο diesel νέας γενιάς, όλοι με τεχνολογία TwinPower Turbo:

  • Cooper Countryman: 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας, κυβισμός: 1499 κ.εκ., ισχύς:136 ίπποι , μέγιστη ροπή: 22,4χγρμ.
  • Cooper S Countryman: 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας, κυβισμός: 1998 κ.εκ. , ισχύς:192 ίπποι , μέγιστη ροπή: 28,5 χγρμ.
  • Cooper D Countryman: 4κύλινδρος diesel , κυβισμός: 1995 κ.εκ. , ισχύς: 150 ίπποι , μέγιστη ροπή: 33,6 χγρμ.
  • Cooper SD Countryman: 4κύλινδρος diesel , κυβισμός: 1995 κ.εκ. , ισχύς: 190 ίπποι , μέγιστη ροπή: 40,8 χγρμ.

Η γκάμα περιλαμβάνει επίσης το πρώτο Mini με plug-in hybrid σύστημα κίνησης:

  • Cooper S E Countryman ALL 4: 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας, κυβισμός: 1499 κ.εκ. , ισχύς :136 ίπποι , σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας, ισχύς 88 ίπποι , συνολική ισχύς συστήματος: 224 ίπποι , συνολική ροπή συστήματος: 39,2 χγρμ.

minicoo5

Εναλλακτικά, αντί του στάνταρ 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου, ένα 6άρι Steptronic διατίθεται επίσης με το νέο Cooper Countryman. Ένα 8τάχυτο Steptronic (ανήκει στο βασικό εξοπλισμό του Cooper SD Countryman ) διατίθεται για το Cooper S Countryman και το Cooper D Countryman.

Η νέα γενιά κινητήρων και κιβωτίων χαρίζει στο νέο Countryman σβελτάδα και καλύτερες επιδόσεις. Έτσι, το Cooper S Countryman ALL 4 με 8τάχυτο Steptronic έχει επιτάχυνση 0 100 χλμ σε 7,2″ (0,9″ ταχύτερο από τον προκάτοχό του). Παρά τις αισθητά αυξημένες σπορ επιδόσεις σχεδόν όλες οι εκδόσεις των κινητήρων προσφέρουν μικρότερη κατανάλωση συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, που φτάνουν (ανάλογα με τον κινητήρα) μέχρι τα 1,4 λτ/100 χλμ.

minicoo8

Την καλύτερη απόδοση μεταξύ των μοντέλων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά κινητήρα καύσης προσφέρει το Cooper D Countryman , με κατανάλωση 4,5 4,3 λτ/100 χλμ και εκπομπές CO2 118-113 γρ/χλμ (κύκλος δοκιμών Ε.Ε., εξαρτάται από τη διάσταση των επιλεγμένων ελαστικών). Φυσικά, οι τιμές για το Cooper S E Countryman ALL 4 με plug in hybrid σύστημα κίνησης, είναι ακόμα χαμηλότερες.

Νέο ALL 4 minicoo13

Το νέο Countryman πετυχαίνει εξαιρετική απόδοση σε συνάρτηση με το σύστημα ALL 4, που διατίθεται προαιρετικά για όλες τις εκδόσεις κινητήρων. Η νέα έκδοση του συστήματος AWD όχι μόνο αντιδρά γρήγορα και με ακρίβεια στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά είναι και συμπαγής και προσφέρει καλύτερη εσωτερική απόδοση.

Περιλαμβάνει μία μονάδα μετάδοσης ισχύος τετρακίνησης ενσωματωμένη στο διαφορικό του εμπρός άξονα, έναν κεντρικό άξονα και έναν συμπλέκτη που μεταφέρει με ακρίβεια τη ροπή στους πίσω τροχούς. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συστήματος είναι συνδεδεμένος με το Dynamic Stability Control DSC , επομένως αντιλαμβάνεται έγκαιρα την όποια ανάγκη προσαρμογής της κατανομής ισχύος. Με αυτό τον τρόπο, το ALL 4 βελτιστοποιεί την ελκτική πρόσφυση αλλά και την ευστάθεια σε αντίξοες καιρικές και εδαφικές συνθήκες, και παράλληλα διασφαλίζει βελτιωμένη ευελιξία όταν το αυτοκίνητο στρίβει δυναμικά.

Mini Cooper S E Countryman ALL 4

minicoo9

Το plug in hybrid σύστημα του Cooper S E Countryman ALL 4 επιτρέπει αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση με τελική ταχύτητα 125 χλμ/ώρα . Η άμεση, παρατεταμένη και σχεδόν αθόρυβη παραγωγή ισχύος του ηλεκτροκινητήρα ανοίγει νέες προοπτικές στην go kart αίσθηση του μοντέλου . Εξίσου συναρπαστική είναι η ακριβής αλληλεπίδραση μεταξύ του ηλεκτροκινητήρα και του κινητήρα καύσης. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα 88 ίππων μεταφέρεται μέσω ενός κιβωτίου μιας σχέσης στον πίσω άξονα, ενώ ένας 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 136 ίππων, συνδεδεμένος σε ένα 6τάχυτο κιβώτιο Steptronic κινεί τους εμπρός τροχούς. Αυτός ο συνδυασμός παράγει τη λεγόμενη «ηλεκτρική τετρακίνηση» που διασφαλίζει βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ευχάριστης οδήγησης και απόδοσης σε όλες τις περιπτώσεις. Η κατανάλωση του Cooper S E Countryman ALL 4 όπως υπολογίστηκε σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών της Ε.Ε. είναι, 2.1 λτ / 100 χλμ, ενώ οι εκπομπές CO 2 δεν υπερβαίνουν τα 49 γρ /χλμ.

Η ανάρτηση στο νέο Countryman, συνδυάζει εμπρός άξονα με γόνατο ελατηρίου ενός συνδέσμου και πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων με μία σχεδίαση βελτιστοποιημένου βάρους και ακαμψίας, μαζί με ειδικό set up για το μοντέλο. Επιπλέον, χρησιμοποιεί ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης με λειτουργία Servotronic , δυνατά φρένα και Dynamic Stability Control DSC . Ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών προσφέρονται στάνταρ με τα νέα Cooper Countryman και Cooper D Countryman , ενώ οι υπόλοιπες εκδόσεις εφοδιάζονται με ζάντες ελαφρού κράματος 17 ιντσών. Το πρόγραμμα προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει και άλλες ζάντες αλουμινίου σε διάσταση έως 19 ιντσών.

Δύο χαρτογραφήσεις μπορούν να ενεργοποιηθούν για τους ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αποσβεστήρες μέσω των προαιρετικών Mini Driving Modes. Ο οδηγός, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στη βάση του λεβιέ ή επιλογέα ταχυτήτων, μπορεί να επιλέξει ένα set up σύμφωνα με ένα από τα τρία προγράμματα MID, SPORT και GREEN. Αυτό επηρεάζει επίσης την απόκριση γκαζιού και συστήματος διεύθυνσης, τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων άνεσης, τον ήχο του κινητήρα και τα χαρακτηριστικά αλλαγών σχέσεων του κιβωτίου Steptronic, ανάλογα με τον κινητήρα και τον εξοπλισμό.

minicoo6

Ο βασικός εξοπλισμός του νέου Countryman περιλαμβάνει το Radio Mini Boost με οθόνη τεσσάρων γραμμών στο κεντρικό όργανο και μία μονάδα hands free σύνδεσης τηλεφώνου μέσω Bluetooth. Προαιρετικά, διατίθεται Radio Mini Visual Boost με έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών, σύστημα ηχείων Harman Kardon hi fi, σύστημα πλοήγησης Mini και Mini Professional. Το πακέτο Wired με σύστημα πλοήγησης Professional περιλαμβάνει εκτός από το Touch Controller στην κεντρική κονσόλα και μία έγχρωμη οθόνη 8,8 ιντσών στο κεντρικό όργανο με νέα σχεδίαση γραφικών. Είναι επίσης οθόνη αφής που σημαίνει ότι ο έλεγχος (επιλογή/ρύθμιση) των λειτουργιών γίνεται με τις άκρες των δακτύλων.

minicoo15

Σε συνδυασμό με το πακέτο Wired και το σύστημα πλοήγησης Professional μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ακόμα λειτουργία που εξελίχθηκε αποκλειστικά για το Countryman. Το Country Timer καταγράφει όλες τις διαδρομές πάνω σε κεκλιμένα, ανώμαλα, χωμάτινα και χιονισμένα εδάφη και διαδρομές. Μόλις το νέο Countryman προσεγγίσει μία απαιτητική περιοχή, ο τύπος και ο βαθμός δυσκολίας ανιχνεύονται και εμφανίζονται στην οθόνη του κεντρικού οργάνου μέσω εικονιδίων. Ο οδηγός μπορεί στη συνέχεια να διαβάσει στον υπολογιστή ταξιδιού πόση ώρα και με πόση ένταση έχει οδηγήσει σε ένα τέτοιο τύπο δρόμου. Η οδηγική κατάσταση αναλύεται με βάση τα δεδομένα που παρέχει η μονάδα ελέγχου του Dynamic Stability Control. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να παρατηρείς πόσο γρήγορο και αποτελεσματικό είναι το Countryman καθώς υπερβαίνει την κατάσταση ενός «Street Cruiser» και στοχεύει στην κατηγορία «Cliff Champ».

minicoo26

Η οδήγηση του Countryman βασίζεται όχι μόνο στη ευελιξία, αλλά και στην ασφάλεια και άνεση. Βασικός παράγοντας εδώ είναι τα συστήματα υποστήριξης οδηγού που περιέχονται στο βασικό ή τον προαιρετικό εξοπλισμό. Η στάνταρ προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης με λειτουργία city braking μπορεί τώρα να συμπεριλάβει το σύστημα Driving Assistant με active cruise control βασισμένο σε κάμερα, προειδοποίηση πεζού με προ-φόρτιση φρένων, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας (high beam assistant) και ανίχνευση οδικού σήματος (road sign detection). Επιπλέον, Park Distance Control, rear view camera, Parking Assistant και Head-Up-Display διατίθενται επίσης προαιρετικά.

Το πρόγραμμα προαιρετικού εξοπλισμού περιλαμβάνει 2ζωνικό αυτόματο σύστημα κλιματισμού, πανοραμική κρυστάλλινη οροφή και σύστημα συναγερμού με ένδειξη κατάστασης μέσω κόκκινης LED στην κεραία τύπου πτερυγίου. Επίσης διατίθεται κοτσαδόρος με αφαιρούμενη μπίλια. Ανάλογα με τον τύπο του κινητήρα, το επιτρεπόμενο φορτίο τρέιλερ είναι μεταξύ 1.500 και 1.800 κιλών.

minicoo10Η μεγάλη γκάμα εξωτερικών χρωμάτων, ταπετσαριών καθισμάτων και επενδύσεων εσωτερικού επιτρέπουν την εξατομίκευση του νέου Countryman με τρόπο που εκφράζει το προσωπικό στυλ. Με την επιλογή Yours Interior Styles που διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, η σχεδίαση του cockpit αναδεικνύεται μέσω φωτιζόμενων διακοσμητικών λωρίδων. Ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον δημιουργείται επίσης από το προαιρετικό πακέτο φωτισμού που περιλαμβάνει εσωτερικά φώτα LED και φωτισμό περιβάλλοντος LED. Το τελευταίο αποτελεί τμήμα του προαιρετικού Excitement Package και προσφέρει συνεχώς μεταβαλλόμενη προσαρμογή αποχρώσεων.

minicoo12

Όσον αφορά την συνδεσιμότητα, το Mini Connected προχωρά πέρα από τις γνώριμες λειτουργίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και γίνεται προσωπικός βοηθός στο ταξίδι στο πλαίσιο μιας συνολικής φιλοσοφίας που υποστηρίζει τον οδηγό στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος μετακίνησης και εκτός του αυτοκινήτου. Βασισμένο στην ευέλικτη πλατφόρμα Open Mobility Cloud, το Connected ενσωματώνει το όχημα στην ψηφιακή ζωή του οδηγού μέσω σημείων επαφής όπως τα Apple iPhone και Apple Watch.

Στην καρδιά της συνδεσιμότητας του νέου βρίσκεται το Mini Connected, ο προσωπικός βοηθός που διατίθεται με νέες καινοτόμες υπηρεσίες από τον Οκτώβριο του 2016.

Το ταξίδι δεν ξεκινά μέσα στο αυτοκίνητο: Το Mini Connected ενημερώνει τον οδηγό για το βέλτιστο χρόνο αναχώρησης με βάση τις καταχωρήσεις του ημερολογίου και τα τρέχοντα κυκλοφοριακά δεδομένα. Διευθύνσεις και ραντεβού αποθηκευμένα προηγουμένως από τον οδηγό σε ένα smartphone μέσω του συστήματος, μεταφέρονται αυτόματα στο αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται εκ νέου εισαγωγή στο σύστημα πλοήγησης. Το σύστημα μπορεί επίσης να αποθηκεύει τακτικά μέρη που έχει επισκεφθεί ο οδηγός ως αγαπημένους προορισμούς ενώ εντοπίζει και συχνές διαδρομές όπως η καθημερινή διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά ώστε να μπορεί να ενημερώνει τον οδηγό σε περίπτωση απροσδόκητων κυκλοφοριακών ανασχέσεων.

minicoo17

Ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό στον τομέα της συνδεσιμότητας είναι το Mini Find Mate. Αυτό αποτελεί τμήμα του Wired package και αποτελείται από τις λεγόμενες ετικέτες (tags) με λειτουργία ασύρματης παρακολούθησης που προσαρτώνται σε αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά και σε είδη ταξιδιού όπως τσάντες, βαλίτσες, μπρελόκ και σακίδια. Το Find Mate μπορεί να παρακολουθεί τη θέση τέτοιων αντικειμένων συνδεδεμένων με το σύστημα που ο οδηγός δεν θέλει να ξεχάσει: η παρακολούθηση γίνεται όχι μόνο μέσω του υπολογιστή ταξιδιού του Countryman, αλλά και σε ένα smartphone.

Με αναγκαία προϋπόθεση να υπάρχει σύνδεση Bluetooth με την ετικέτα, ένα ηχητικό σήμα μπορεί να ενεργοποιηθεί στο αυτοκίνητο ή στο smartphone για να βοηθήσει στον εντοπισμό του αντικειμένου. Εάν η ετικέτα βρίσκεται εκτός εμβέλειας του Bluetooth, ο οδηγός μπορεί να οδηγηθεί στο σημείο στο οποίο ανιχνεύτηκε σύνδεση τελευταία φορά.

minicoo16

Το νέο Countryman θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι αυτοκινήτου του Λος Άντζελες στις 18 Νοεμβρίου 2016. Θα ακολουθήσει το ευρωπαϊκό λανσάρισμα το Φεβρουάριο του 2017, ενώ από το Μάρτιο του 2017, θα κυκλοφορήσει και εκτός ευρωπαϊκών δρόμων.    minicoo19 minicoo20 minicoo21 minicoo23minicoo3

Νίκος Τσάδαρης