Η μείωση του συνολικού κόστους χρήσης του αυτοκινήτου αποτελεί σε αυτές τις ημέρες επιθυμία όλων των ιδιοκτητών. Ακόμα μεγαλύτερη καθίσταται η ανάγκη αυτή, όταν τα εν λόγω αυτοκίνητα βρίσκονται πλέον «εκτός εγγύησης». Σύμφωνα με έρευνες, η επιλογή ανταλλακτικών από το εμπόριο, μπορεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδα των οδηγών, θέτοντας όμως για πολλούς ζητήματα αξιοπιστίας των υλικών και της γενικότερης λειτουργίας του οχήματος.

Τι πρέπει να προσέχει ο αγοραστής

Στο ελεύθερο εμπόριο ανταλλακτικών, μπορεί κανείς να αγοράσει φθηνότερα, καταφεύγοντας στη λύση των μεταχειρισμένων ή γνωστών ιμιτασιόν, δηλαδή απομιμήσεων των γνήσιων ανταλλακτικών, σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Είναι εξαιρετικής σημασίας, ο εκάστοτε αγοραστής να ελέγχει ότι το εν λόγω ανταλλακτικό καλύπτει το εύρος των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Να σημειωθεί ότι τα ανταλλακτικά φανοποιίας δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα μηχανικά, καθώς τα πρώτα δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσει κανείς και στην επιλογή του συνεργείου που θα τοποθετήσει τα νέα ανταλλακτικά. Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να κάνει σέρβις στο αυτοκίνητο του σε μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο, είναι καλό να ανήκει στον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Εμπόρων Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑΑ), καθώς τα μέλη του Συνδέσμου αποτελούν τον μοναδικό επίσημο φορέα στο ελεύθερο εμπόριο των ανταλλακτικών.