Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να επανενταχθεί στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και να σταματήσει την παράνομη επίθεση και τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας μέσω του στρατού της.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

«Όταν η Ρωσία αποχώρησε τον Ιούλιο από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ουσιαστικά υπονόμευσε τον πιο βιώσιμο τρόπο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία επιτίθεται σε λιμενικές υποδομές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Δούναβη, αλλά και στους εναλλακτικούς τρόπους για την έξοδο των σιτηρών, όπως είναι οι λωρίδες αλληλεγγύης, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευάλωτα άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία επωφελείται από αυτή την κατάσταση γιατί ανεβαίνουν οι παγκόσμιες τιμές και αυξάνει τις δικές της εξαγωγές, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Η γενική προσδοκία είναι τουλάχιστον η Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η κύρια προσδοκία είναι η Ρωσία να σταματήσει την παράνομη επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, μέρος της οποίας είναι και ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας που στοχεύει ιδιαίτερα τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.