Δύο Γαλλομαροκινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από Αλγερινούς συνοριοφύλακες όταν βρέθηκαν κατά λάθος, ενώ έκαναν τζετ-σκι, σε αλγερινά χωρικά ύδατα, κοντά στις ακτές του Μαρόκου, ανέφεραν την Πέμπτη (31/8) πολλά μαροκινά μέσα ενημέρωσης, ένα από τα οποία επικαλείται έναν αυτόπτη μάρτυρα της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Le360, ο Μπιλάλ Κισί και ο Αμπντελαλί Μεσουέρ έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη όταν Αλγερινοί συνοριοφύλακες τους πυροβόλησαν, εντός των χωρικών υδάτων της Αλγερίας. Οι δύο άνδρες χάθηκαν στη θάλασσα ενώ έκαναν τζετ-σκι, κοντά στη μαροκινή πόλη Σαϊντία. Ένας τρίτος, επίσης Γαλλομαροκινός, ο Σμαΐλ Σναμπέ, συνελήφθη από τις αλγερινές αρχές.

«Χαθήκαμε, αλλά συνεχίσαμε μέχρι που βρεθήκαμε στην Αλγερία. Καταλάβαμε ότι ήμασταν στην Αλγερία επειδή μας πλησίασε ένα μαύρο, αλγερινό φουσκωτό» είπε ο Μοχάμεντ Κισί, ο αδελφός του ενός από τα θύματα, που κατάφερε να διαφύγει και μίλησε στον ιστότοπο Al Omk του Μαρόκου.

«Οι άνδρες (που επέβαιναν στο φουσκωτό) μας πυροβόλησαν. Ευτυχώς, δεν με πέτυχαν, όμως ο αδελφός μου και ο φίλος μου σκοτώθηκαν. Συνέλαβαν έναν άλλον φίλο μου», πρόσθεσε.

Ξάδερφος του ενός από τα δύο θύματα, είναι ο διάσημος Μαροκινός ηθοποιός Αμπντελκρίμ Κισί, γνωστός για το ότι έπαιξε με τον Jean Claude Van Damme σε πολλές ταινίες δράσης. Συγκλονισμένος από τη θηριωδία του θανάτου του ξαδέλφου του, ο Qissi δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο στο Facebook στο οποίο διαμαρτύρεται κατά του Αλγερινού καθεστώτος, υπεύθυνου σύμφωνα με τον ίδιο για «αρκετούς θανάτους» στην οικογένεια Qissi.

«Σκότωσαν τον Μπιλάλ Κίσι τον μικρό μου ξάδερφο, το μόνο λάθος του ήταν ότι πέρασε τα χωρικά ύδατα της Αλγερίας, έκανε διακοπές με τους φίλους του (…) Έζησε στη Γαλλία και όπως πολλοί νέοι από το Μαρόκο επέστρεψε στη χώρα του. Οι αλγερινές δυνάμεις δεν βρήκαν τίποτα άλλο από το να ορμήσουν εναντίον αυτών των νεαρών αθώων και να ανοίξουν πυρ χωρίς προειδοποίηση ή μέτρο (βρήκαμε τουλάχιστον πέντε σφαίρες στο σώμα του)», γράφει και αποκαλύπτει επίσης ότι «πολλά μέλη της οικογένειάς μου σκοτώθηκαν από την αλγερινή συνοριακή αστυνομία. Το χωριό μου βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα δυστυχώς. Η οικογένειά μου πλήρωσε και πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας του μίσους».

HONTEUX oui Honte à vous dirigeants algériens, à vous les forces de l'ordre algériens, que DIEU vous rétribue tous qui…

Posted by Abdelkrim Qissi on Thursday, August 31, 2023

Η τραγωδία αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις του Μαρόκου με την Αλγερία. Τα σύνορα έχουν κλείσει από το 1994 και η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες». Το Μαρόκο χαρακτηρίζει «παντελώς αδικαιολόγητη» αυτήν την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της μαροκινής κυβέρνησης Μουστάφα Μπαϊτάς, όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη (31/8) για το θέμα δεν έκανε κανένα σχόλιο, περιοριζόμενος να πει ότι αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές.