Η οικογένεια ενός 14χρονου αγοριού που αυτοκτόνησε κατήγγειλε ότι για τον θάνατό του ευθύνεται μια ομοφοβική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σαλβαδόρ Ρίος πέθανε στις 15 Αυγούστου στο σπίτι ενός μέλους της οικογένειας μετά από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον στοχοποιούσε με ομοφοβικά σχόλια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pinknews.com o θάνατος του ομοφυλόφιλου εφήβου, ο οποίος διερευνάται από την αστυνομία, επήλθε πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο έφηβος θα ξεκινούσε την όγδοη τάξη στο Standley Middle School στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Μιλώντας στο ABC10, όπως αναφέρει η Mirror, η αδερφή του, Aleah, δήλωσε ότι μια ανώνυμη ανάρτηση κοινοποιήθηκε στα social media την ημέρα του θανάτου του αδελφού της.

«Μια ανάρτηση όχι μόνο κατέστρεψε τη ζωή του αδερφού μου, αλλά τη ζωή μου, τη ζωή της οικογένειάς μου. Νιώθω σαν να λείπει ένα κομμάτι της καρδιάς μου».

Πριν από την ανάρτηση στο Instagram, η οποία έκτοτε έχει διαγραφεί, ο αδερφός της ήταν ενθουσιασμένος με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, πρόσθεσε.

«Κάποιος δημοσίευσε μια φωτογραφία του, κάνοντας ακραία ομοφοβικά σχόλια, αποκαλύπτοντας προσωπικές πληροφορίες που είχε αποκαλύψει μόνο σε λίγα άτομα», είπε η Aleah για τη δημοσίευση, η οποία πιστεύεται ότι είχε επίσης συμπεριλάβει την οικογένεια και τους φίλους του Σαλβαδόρ.

Ο Σαλβαδόρ βίωσε για πρώτη φορά ομοφοβία αφού εμφανίστηκε ως ομοφυλόφιλος στην έκτη δημοτικού, σε ηλικία μόλις 12 ετών, είπε η αδερφή του. Δέχτηκε επίθεση από πολλούς μαθητές καθώς επέστρεφε στο σπίτι από το Marston Middle School. Η οικογένειά του ανακάλυψε αργότερα ότι βίωνε εκφοβισμό από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Αυτό τον οδήγησε να μεταφερθεί σε νέο σχολείο.

«Ο πιο χαρούμενος και αστείος στην οικογένειά μας»

Ένα GoFundMe που δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Σαλβαδόρ έφτασε σχεδόν τον στόχο των 10.000 δολαρίων για να βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων κηδείας του.

Ο έρανος αναφέρει ότι ο Σαλβαδόρ, γνωστός και ως Chavito, «ήταν γιος, αδερφός, ανιψιός και φίλος για πολλούς και θα τον θυμόμαστε ως τον πιο χαρούμενο και αστείο στην οικογένειά μας και ως αυτόν με το πιο extravagant ντύσιμο. Τα ξαδέρφια του τον γνώριζαν ως τη ζωή του πάρτι. Ήταν μια τόσο ευγενική ψυχή και αγαπητός στην οικογένειά μας».

Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, διαπίστωσε ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες από τους στρέιτ να βιώσουν αυτοκτονικές σκέψεις ή να αυτοτραυματιστούν.

Τα ευρήματα απηχούν παρόμοιες μελέτες από τις ΗΠΑ, οι οποίες τεκμηρίωσαν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων εντός της LGBTQ+ κοινότητας.