Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρέθηκαν οι επιβάτες στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, λόγω του χάους που προκλήθηκε στις πτήσεις από τις ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες.

Οι αίθουσες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μόσχας είναι γεμάτες με επιβάτες που καταλαμβάνουν κάθε διαθέσιμο χώρο, ξαπλώνοντας πάνω στις βαλίτσες τους, ακόμη και στο πάτωμα.

Πολυάριθμοι επιβάτες που περιμένουν την αναχώρηση της πτήσης τους από το Ντομοντέντοβο, το οποίο δέχεται κατά μέσο όρο 55.000 επιβάτες την ημέρα, αγωνίζονται για να βρουν τρόφιμα.

«Όλοι έχουν λιγάκι τρελαθεί. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση και μας στέλνουν από το ένα μέρος στο άλλο», δήλωσε με οργή ο Νμίτρι Μενιάιεφ, ένας νεαρός Ρώσος με την σύντροφό του. Γυρνώντας από τις διακοπές, το ζευγάρι θα έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι του στο Νοβοσιμπίρσκ, στη δυτική Σιβηρία, πριν από δύο ημέρες, αλλά εξακολουθεί να είναι «κολλημένο» στο Ντομοντέντοβο, θύμα της ακυρώσεων των πτήσεων που έχουν πλήξει χιλιάδες επιβάτες τις τελευταίες ημέρες.

«Είχαμε δυσκολίες για να πάρουμε νερό και οι καφετέριες είναι γεμάτες με πάρα πολύ κόσμο. Τρώμε τα τρόφιμα που μας έδωσαν μέσα στο αεροπλάνο, αλλά δεν μας μένουν πλέον πολλά», δήλωσε με ανησυχία ο κ. Μενιάιεφ.

«Θα χρειαστώ ένα σωματοφύλακα», λέει με χαμόγελο ο Ιγκόρ, ο οποίος διανέμει τα πακέτα τροφίμων που παρέχονται από τις αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες των οποίων οι πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν. «Οι άνθρωποι εκτόξευσαν απειλές όταν είδαν ότι δεν υπάρχουν πλέον φαγώσιμα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε μια έκρηξη στις τιμές των ποτών και των τροφίμων στο αεροδρόμιο, καθώς και στις μετακινήσεις με ταξί για τους επιβάτες.

Οι εταιρείες παράδοσης των τροφίμων, ισχυρίζονται επίσης ότι δέχτηκαν εκβιασμούς καθώς κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο.

Το χάος προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές που μετατράπηκαν σε παγετό από την επίδραση των θερμοκρασιών που είναι ελαφρά κάτω από το μηδέν.