Σχολική περιφέρεια στη Γιούτα των ΗΠΑ αποφάσισε να αφαιρέσει τη Βίβλο από τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία λόγω «χυδαιότητας και βίας». Η καταγγελία, που έγινε από γονέα ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για υλικό ακατάλληλο για παιδιά,  βασίστηκε πάνω σε έναν νόμο που ψήφισε η συντηρητική κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γιούτα, το 2022, και απαγορεύει από σχολεία βιβλία που χαρακτηρίζονται «πορνογραφικά ή άσεμνα».

Ο εν λόγω νόμος προωθήθηκε και αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα για να μπουν στη «μαύρη λίστα» βιβλία που σχετίζονται με θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ωστόσο φαίνεται πως γυρίζει «μπούμερανγκ» για τους εμπνευστές και υποστηρικτές του.

Η απαγόρευση της Βίβλου, όπως γράφει το BBC, σημειώνεται ενώ συντηρητικές κυβερνήσεις σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ επιχειρούν να απαγορεύσουν βιβλία που σχετίζονται με μια σειρά αμφιλεγόμενων θεμάτων, όπως τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και η φυλετική ταυτότητα. Τέτοιου τύπου απαγορεύσεις έχουν επιβληθεί στο Τέξας, τη Φλόριντα, το Μιζούρι και τη Νότια Καρολίνα.

Στον αντίποδα πιο προοδευτικές πολιτειακές κυβερνήσεις επιδιώκουν να βάλουν εκτός των σχολικών βιβλιοθηκών βιβλία με σαφή ρατσιστικό και προσβλητικό περιεχόμενο. Μάλιστα πολίτες που αντιτίθενται στον ακραίο συντηρητισμό φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα για να οδηγήσουν τους «λογοκριτές» σε έναν αυτοεγκλωβισμό. Η Βίβλος έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών, καθώς σε βάρος της έχουν γίνει καταγγελίες και σε άλλες σχολικές περιφέρειες, όπως στο Τέξας και το Κάνσας.

Η απόφαση στη Γιούτα ελήφθη πριν από μερικές ημέρες από τη σχολική περιφέρεια Ντέιβις βόρεια του Σολτ Λέικ Σίτι και αφορά την έκδοση των κειμένων της Αγίας Γραφής του βασιλιά Ιακώβου. Οι αρμόδιοι υπογράμμισαν πως το εν λόγω κείμενο δεν αποτελούσε ποτέ μέρος της διδακτέας ύλης των μαθητών και πως έχουν ήδη αφαιρεθεί από τις βιβλιοθήκες τα αντίγραφα της Βίβλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Salt Lake Tribune, ο γονέας που προσέφυγε τον Δεκέμβριο του 2022 είπε ότι η Βίβλος του βασιλιά Ιακώβου δεν προωθεί τις κατάλληλες αξίες για ανηλίκους και επιπλέον βάσει των σύγχρονων προτύπων έχει σαφές «πορνογραφικό» περιεχόμενο. Στη σχετική απόφαση της σχολικής περιφέρειας γίνεται η παραδοχή πως το κείμενο περιλαμβάνει «χυδαιότητα και βία ακατάλληλη για νεότερους μαθητές», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται τα σημεία που θεωρήθηκαν απαράδεκτα.

Σε άρθρο της Arwa Mahdawi στον Guardian επισημαίνονται ενδεικτικά ορισμένα επίμαχα σημεία της Βίβλου: «Διάβασα τη Γένεση για πρώτη και μοναδική φορά όταν ήμουν έφηβη και ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη. Με ζήλο ρωτούσα τους υπόλοιπους αν γνωρίζουν για τον Λωτ; Αν γνωρίζουν ότι οι δύο κόρες του συνωμότησαν για να τον μεθύσουν και μετά τον έγδυσαν και έκαναν σεξ μαζί του για να κάνουν παιδιά; Και αν γνωρίζουν πως παρεμπιπτόντως υπήρξε μια απόπειρα ομαδικού βιασμού κατά τη φιλοξενία των αγγέλων στο σπίτι του Λωτ; Δεν θέλω να είμαι ασεβής, αλλά υπάρχουν κάποια περίεργα πράγματα στη Βίβλο», γράφει.

Η Βίβλος κατηγορείται για «αιμομιξία, αυνανισμό, κτηνωδία, πορνεία, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, βιασμούς, ακόμη και βρεφοκτονίες». Και όταν οι καταγγελίες γίνονται επίσημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να παρά να αποδεχτούν το ακατάλληλο περιεχόμενό της. Όπως εξάλλου αναφέρεται στην Αγία Γραφή… «ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις».