Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται μεγάλο μέρος της Ισπανίας εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο και έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε πολλές περιοχές, λόγω των καταρρακτωδών βροχών.

Η Ισπανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet) διατηρεί και σήμερα σε πολλές περιοχές το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο» ή το «πορτοκαλί», καθώς υπάρχει κίνδυνος χαλαζόπτωσης.

Η κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οι βροχές αυτές «θα έχουν σημαντική, θετική συμβολή στο βροχομετρικό έλλειμμα» που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες η Ισπανία, καθώς η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που έπληξε τη χώρα τους προηγούμενους μήνες έχει σοβαρές συνέπειες στον αγροτικό τομέα.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι στις καταρρακτώδεις βροχές, κατά τις οποίες το νερό δεν προλαβαίνει να διεισδύσει στο έδαφος, είναι ανεπαρκείς και πολύ όψιμες για να καλύψουν το έλλειμμα και να γεμίσουν τους ταμιευτήρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου το επίπεδο νερού στους ταμιευτήρες έπεσε στο 47,5% της χωρητικότητάς τους, από 47,7% που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Την τελευταία δεκαετία οι ταμιευτήρες αυτήν την περίοδο του έτους ήταν γεμάτοι κατά 68,1%, κατά μέσο όρο.

Η Aemet επισήμανε ότι ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος και ξηρότερος που έχει καταγραφεί από την εποχή που άρχισε να τηρείται αρχείο των καιρικών φαινομένων στην Ισπανία. Το 2022 θεωρείται η θερμότερη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.