Ο Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει στην τρίτη του δεκαετία ως απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας μετά τη νίκη του επί του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή, είναι άγνωστο αν θα επισκεφτεί την Αγία Σοφία καθώς η επανεκλογή του συμπίπτει με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγία Σοφία, αν και με γνώμονα τις παρελθοντικές του κινήσεις θεωρείται απίθανο να μην το πράξει, θέλοντας να στείλει μήνυμα λόγω της ημέρες.

Ωστόσο μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία, παίρνοντας μέρος στην τελετή με επικεφαλής τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς. Σε σχετική ανάρτηση ο Σοϊλού σχολίασε «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Παράλληλα, πλήθος κόσμου εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία για την καθιερωμένη προσευχή, αλλά και για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης, στην οποία αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς με αναφορά στον Ερντογάν και την εκλογική του νίκη.

«Το 1453, ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ πραγματοποίησε την κατάκτηση. Μετά από εκείνη την κατάκτηση, η Κωνσταντινούπολη έγινε ισλαμική πόλη. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί και η Κωνσταντινούπολη ανακοινώθηκε σε όλο τον κόσμο ως ισλαμική πόλη» δήλωσε, συνεχίζοντας με ευχές για … μακροημέρευση του Τούρκου προέδρου: «Μετά από 86 χρόνια, στις 24 Ιουλίου 2020, η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά για λατρεία. Είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος με τον Πρόεδρό μας. Χάρη σε αυτόν, προσκυνούμε και προσευχόμαστε μαζί εδώ σήμερα. Είθε ο Κύριός μου να του χαρίσει καλή και μακροχρόνια ζωή».