Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, προσθέτοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Η συμφωνία για το χρέος, το οποίο έχει εκτοξευτεί στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο περιγράφεται δίχως πανηγυρισμούς γεγονός που αντανακλά τους δύσκολους συμβιβασμούς και τις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (…) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», έγραψε ο Κέβιν Μακάρθι στο Twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, όπως ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.

Οι υποχωρήσεις από τον Μπάιντεν αποτελούν νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι  επί της ουσίας θέτουν υπό «ομηρία» την κυβέρνηση Μπάιντεν, περιορίζοντας σημαντικά τις κινήσεις της στη δημοσιονομική πολιτική. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι σε ποιο βαθμό, καθώς δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για τις δημόσιες δαπάνες που θα περιοριστούν. Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό προκαλεί ζήτημα στους Δημοκρατικούς ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2024.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μακάρθι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη μιάμισης ώρας το Σάββατο για τη συμφωνία. «Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη – δυνητικά καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία – κήρυξη στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ, που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει μετά την 1η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.