Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται σχέδιο με σκοπό να διατεθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τα κέρδη από κεφάλαια και πόρους της Ρωσίας αξίας 196,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την αποκάλυψη έκανε χθες Τετάρτη (24/5) η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες για τη διαδικασία, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έγιναν στις ΗΠΑ, πως μέλη του Κογκρέσου, τόσο από το Δημοκρατικό, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ασκούν πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ώστε να μεταφέρει τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια αντίστοιχη κίνηση με αυτή που συζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 23 Μαΐου, οι βουλευτές Ανταμ Σκιφ (Δημοκρατικός, Καλιφόρνια) και Μπράιαν Φίτζπάτρικ (Ρεπουμπλικανός, Πενσιλβανια), ανακοίνωσαν πως έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν ζητώντας του να μεταφερθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί ή «παγώσει», στην Ουκρανία ως μέσο στήριξης της ώστε οι συγκεκριμένοι πόροι να χρησιμοποιηθούν τόσο προς όφελος του στρατού της χώρας, αλλά και για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τα ποσά που ανέφεραν οι δύο βουλευτές, η Ουκρανία χρειάζεται περί τα πέντε δισ. δολάρια το μήνα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της, ενώ το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησής της, όπως έχει εκτιμηθεί θα ξεπεράσει τα 400 δισ. δολάρια σε βάθος 10ετίας.