Η μικρότερη αδελφή της Μαντλίν ΜακΚαν, Αμελί ΜακΚαν, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια χθες το βράδυ, καθώς η οικογένειά της γιόρτασε την οδυνηρή 16η επέτειο από την εξαφάνιση του μικρού κοριτσιού. Η Μάντι εξαφανίστηκε από ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz της Πορτογαλίας τον Μάιο του 2007 όταν ήταν μόλις τριών ετών.

Η 18χρονη Αμελί ΜακΚαν παρευρέθηκε χθες βράδυ με τους γονείς και τους συγγενείς της σε μια τελετή με κεριά αφιερωμένη στην Μαντλίν. Η Αμελί είπε: «Είναι ωραίο που όλοι είναι εδώ μαζί, αλλά είναι μια θλιβερή περίσταση». Είναι η πρώτη φορά που η Αμελί εμφανίζεται από τότε που ήταν μικρό παιδί, δίνοντας μια γεύση του πώς μπορεί να μοιάζει η μεγαλύτερη αδελφή της ως ενήλικας.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και η στενή φίλη της μητέρας της Μαντλίν ΜακΚαν, η Φιόνα Πέιν, η οποία βρισκόταν στις μοιραίες διακοπές στην Πορτογαλία όταν εξαφανίστηκε η Μάντι. Οι γονείς της Μάντι γευμάτιζαν με φίλους, όταν η Μάντι απήχθη από το διαμέρισμά τους λίγα μέτρα πιο πέρα.

Η Αμελί άναψε ένα κερί για τη Μάντι και άλλα εξαφανισμένα παιδιά, σε ένα σημείο όπου φωτογραφίες της αδελφής της κοσμούσαν ένα μαύρο κιγκλίδωμα και όπου ένα φανάρι ελπίδας εξακολουθεί να λάμπει όλο το εικοσιτετράωρο για εκείνη. Οι γονείς της Μαντλίν ελπίζουν ότι η Μάντι, που τώρα θα ήταν 19 ετών, μπορεί να είναι ακόμα ζωντανή.

Η αγρυπνία πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδικάσει την υπόθεση σεξουαλικών εγκλημάτων εναντίον ενός άνδρα που είναι ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν. Ο δίδυμος αδελφός της Sean δεν παρέστη.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Η γερμανική αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι η Μάντι είναι νεκρή και έχει σκοπό να κατηγορήσει τον κύριο ύποπτο, Christian Brueckner, ο οποίος κατονομάστηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια, για την απαγωγή της και τη δολοφονία, στην οποία δεν βρέθηκε ποτέ πτώμα. Όμως, πρόσφατα προέκυψε ότι ο καταδικασμένος παιδόφιλος μπορεί να μη δικαστεί ποτέ για την υπόθεση, λόγω νομικής λεπτομέρειας σχετικά με τη δικαιοδοσία ξένων δικαστηρίων. Ο 45χρονος Brueckner εκτίει ποινή σε γερμανική φυλακή για τον βιασμό μιας Αμερικανίδας τουρίστριας στο ίδιο πορτογαλικό θέρετρο από όπου εξαφανίστηκε η Maddie τον Μάιο του 2007.

Η βρετανική αστυνομία ζήτησε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα χρήματα για να συνεχίσει την έρευνά της, η οποία φέρει την κωδική ονομασία Επιχείρηση Grange και έχει κοστίσει στους φορολογούμενους 13 εκατομμύρια λίρες μέχρι στιγμής. Το αίτημά τους πρόκειται να εγκριθεί από την επιτροπή ειδικών επιχορηγήσεων.