Οι «shunto», οι ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις στην Ιαπωνία ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες, έφεραν αύξηση των μισθών κατά 3,8% κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ποσοστό – ρεκόρ εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η συνομοσπονδία συνδικάτων Rengo.

Το αποτέλεσμα αυτό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος 2023/24 (που ξεκινά την 1η Απριλίου) είναι καθαρά ανώτερο των προσδοκιών των οικονομολόγων. Δυνητικά, θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της, που είναι πάντα πολύ προσαρμοστική.

Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες στην Ιαπωνία, οι μισθοί αυξάνονταν πολύ λίγο κάθε χρόνο, καθώς τα συνδικάτα προτιμούσαν να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια της εργασίας παρά στις μισθολογικές διεκδικήσεις.

Όμως, από πέρυσι ο πληθωρισμός έφθασε και στην Ιαπωνία, υπό την επίδραση, κυρίως, της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, και σκαρφάλωσε στο 4,2% εκτός των φρέσκων προϊόντων τον Ιανουάριο, ένα επίπεδο που είχε να δει από το 1981.

Ιαπωνία

Το επόμενο βήμα για τις επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έκανε έκκληση, επίσης, στις ιαπωνικές επιχειρήσεις να δώσουν αυξήσεις μισθών, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη. Οι Ιάπωνες καταναλωτές υφίστανται και τις συνέπειες από την πτώση του γεν από την περασμένη χρονιά.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του «shunto» αφορούν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι στο αν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αποτελούν το 70% των στοιχείων ενεργητικού, θα ακολουθήσουν την κίνηση, δεδομένου πως γενικά, από τους μεγάλους ομίλους, είναι λιγότερο σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους τους στις τιμές πώλησής τους.