Δικαστής στο Τέξας αναμένεται να πάρει μια απόφαση που θα επηρεάσει όλες τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός δικαστής άκουσε τα επιχειρήματα, υπέρ και κατά, της απαγόρευσης του χαπιού το οποίο προκαλεί άμβλωση σε γυναίκες που είναι στις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Το χάπι με τη δραστική ουσία μιφεπριστόνη χρησιμοποιείται για περισσότερες από τις μισές διακοπές εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ. Η απόφαση του δικαστή, σε περίπτωση που είναι κατά του χαπιού, αναμένετια να επηρεάσει και πολιτείες στις οποίες η άμβλωση είναι νόμιμη.

Οι ομάδες, με επικεφαλής τη Συμμαχία για την Ιπποκράτεια Ιατρική με έδρα το Τέξας , ζητούν από τον συντηρητικό περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Matthew Kacsmaryk στο Amarillo μια προκαταρκτική διαταγή για τη διακοπή των πωλήσεων του φαρμάκου ενώ η αγωγή τους συνεχίζεται.

Οι ομάδες μήνυσαν τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός χρησιμοποίησε μια ακατάλληλη διαδικασία όταν ενέκρινε τη μιφεπριστόνη το 2000 και δεν έλαβε επαρκώς υπόψη την ασφάλεια του φαρμάκου όταν χρησιμοποιείται από κορίτσια κάτω των 18 ετών για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, απαντώντας στη μήνυση, είπε ότι η έγκριση του φαρμάκου ήταν βασισμένη στην επιστήμη.

Δώδεκα από τις 50 πολιτείες απαγορεύουν πλέον την άμβλωση εντελώς, ενώ κάποιες άλλες την απαγορεύουν μετά από συγκεκριμένες εβδομάδες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, έναν ερευνητικό οργανισμό που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο δικαστής, όπως αναμεταδίδει το Reuters, είναι πιθανό να υποβληθεί αμέσως σε έφεση στο 5ο Εφετείο των Η.Π.Α. που εδρεύει στη Νέα Ορλεάνη.

Μια λεπτομέρεια με τη σημασία της είναι ότι ο δικαστής έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η δίκη έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έδωσε στις Πολιτείες το δικαίωμα να απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ανατρέποντας απόφαση του 1973.