Σε έξι χρόνια φυλάκιση σε σωφρονιστική αποικία καταδικάστηκε σήμερα η Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρία Πονομαρένκο. Η 44χρονη δημοσιογράφος είχε κατηγορήσει τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν ένα θέατρο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο τότε λειτουργούσε ως καταφύγιο για γυναικόπαιδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να της επιβληθεί εννεαετής κάθειρξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικαστικής υπηρεσίας, το περιφερειακό δικαστήριο Λένιν αποφάσισε πως στη δημοσιογράφο, Μαρία Πονομαρένκο, θα απαγορευτεί να εργάζεται ως δημοσιογράφος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως μεταδίδει το RusNews, προτού της ανακοινωθεί η απόφαση, η Πονομαρένκο είχε δηλώσει πως «ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα και η αγάπη για την πατρίδα κάποιου δεν θα πρέπει να εκφράζεται ενθαρρύνοντας το έγκλημα. Η επίθεση στον γείτονά σου είναι έγκλημα» και πρόσθεσε πως «αν είναι πόλεμος τότε ονόμασέ τον έτσι. Πρόκειται για ένα κρατικό έγκλημα εις βάρος του στρατού. Είναι σαν να φτύνεις στους τάφους των βετεράνων».

Υπενθυμίζεται πως το Περιφερειακό Θέατρο Δράματος του Ντονέτσκ στη Μαριούολη καταστράφηκε το πρωινό της 6ης Μαρτίου του 2022 από ρωσική αεροπορική επίθεση, ενώ χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Πονομαρένκο συνελήφθη τον Απρίλιο για τις διαδικτυακές αναρτήσεις της, με βάση νόμους που εισήχθησαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές για όσους δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Τότε, το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το θέατρο, με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως ανατινάχθηκε από ουκρανούς εθνικιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από Ουκρανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την ανατίναξη του θεάτρου.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ωστόσο, μετά από έρευνα, η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε πως οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν έγκλημα πολέμου πλήττοντας το θέατρο. Σημείωσε, δε, ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά πολλοί επιπλέον θάνατοι δεν αναφέρθηκαν.

Από την άλλη, η Ρωσία διατείνεται ότι καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί αμάχων στο πλαίσιο της “ειδικής στρατιωτικής αποστολής” στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τη Πονομαρένκο, η εφημερίδα Kommersant έγραψε πως η ίδια διαγνώστηκε με “διαταραχή υστερικής προσωπικότητας” όσο βρισκόταν υπό κράτηση και είχε κόψει τις φλέβες της και επικαλείται τον δικηγόρο της, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η πελάτισσά του πάσχει από κλειστοφοβία και ότι έσπασε ένα παράθυρο.