Η NASA κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός στην Τουρκία και σε δορυφορικό χάρτη κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής από το χτύπημα του εγκέλαδου, που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.

Όπως αναφέρει το nasa.gov, ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συνέλεξε στις 8 Φεβρουαρίου το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2). Ο δορυφόρος αυτός φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και «ακούει» τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Στο χάρτη με τις καταστροφές διακρίνονται τμήματα των πόλεων Τούρκογλου, Καχραμανμαράς και Νουρνταγί. Τα σκούρα κόκκινα πίξελ αντιπροσωπεύουν περιοχές, στις οποίες έχουν υποστεί πιθανώς σοβαρές ζημιές κτίρια, σπίτια και υποδομές ή έχουν γίνει αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε πίξελ στη φωτογραφία έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις», είπε χαρακτηριστικά ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906 που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο».