Ο Ευθύμιος Λέκκας βρίσκεται στην Τουρκία και συντονίζει τις προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ που συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και τόνισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να διαλέξουν ποια άτομα θα σώσουν από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο σεισμός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «έχουμε 10 μέτωπα να διερευνήσουμε, 10 περιπτώσεις να κάνουμε διεισδύσεις. Επιχειρούμε εκεί που είναι πιο εύκολα και που οι πιθανότητες να έχει επιτυχή έκβαση η επιχείρηση είναι περισσότερες. Πάντα μέσα από αξιολόγηση των πληροφοριών».

«Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις που έχω συμμετάσχει σε αποστολές σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα των διασωστών δυστυχώς πρέπει να επιλέξει ποιόν θα σώσει. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι ταυτόχρονα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, τόνισε πως «είναι επόμενο τις πρώτες ώρες μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή να συναντά κανείς ένα χάος, καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να την ελέγξει. Τα μέτωπα είναι πάρα πολλά. Είναι χιλιάδες οι καταρρεύσεις. Μετά το πρώτο 24ωρο έχει αρχίσει η κατάσταση και ελέγχεται» ενημέρωσε.