Η Ινδία κατηγόρησε επίσημα την Κίνα και τόνισε ότι προσπαθεί να αλλάξει μονομερώς την κατάσταση που επικρατεί στα αμφιλεγόμενα σύνορα των δύο χωρών που βρίσκονται στα Ιμαλάια.

Ο κινεζικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του σήμερα πως Ινδοί στρατιώτες διέσχισαν παράνομα τα αμφιλεγόμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια και παρεμπόδισαν τα στρατεύματα του Πεκίνου.

Προηγουμένως, το Πεκίνο είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση «σταθερή» στα σύνορά του με την Ινδία, καλώντας την να «διατηρήσουμε μαζί την ειρήνη και την ηρεμία της (…) συνοριακής περιοχής».

Η αντιπαράθεση, την οποία ανέφερε χθες, Δευτέρα, η ινδική πλευρά, σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ινδία κοντά στα σύνορα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά τις συγκρούσεις στα Ιμαλάια τον Ιούνιο του 2020, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 20 Ινδών και τουλάχιστον τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.

Τα σύνορα των δύο χωρών, ένα μέρος των οποίων βρίσκεται σε ύψος 4.000 και πλέον μέτρων και δεν έχουν ποτέ οριστεί επακριβώς, αποτέλεσε αντικείμενο ενός πολέμου το 1962.

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ επιβεβαίωσε πως τα ινδικά και τα κινεζικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε μια αντιπαράθεση στις 9 Δεκεμβρίου στο ινδικό κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές (βορειοανατολικά).

«Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού [ο κινεζικός στρατός] προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το στάτους κβο παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου», δήλωσε ο Ρατζνάθ Σινγκ, αναφερόμενος στο ντε φάκτο σύνορο. «Μια συμπλοκή έλαβε χώρα στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης. Ο ινδικός στρατός εμπόδισε θαρραλέα τον κινεζικό στρατό να εισβάλει στο έδαφός μας και ανάγκασε (τους Κινέζους στρατιώτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι στρατιώτες των δύο πλευρών τραυματίστηκαν στη συμπλοκή».