Την αγορά 30 εκατομμυρίων λαμπτήρων LED για την Ουκρανία θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει την εμπόλεμη χώρα να μειώσει την κατανάλωσή της σε ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι λαμπτήρες LED «είναι κατά 88% πιο αποδοτικοί από τους λαμπτήρες παλαιότερης γενιάς (…) Μπορούν να επιτρέψουν την εξοικονόμηση έως και 1 γιγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αντιστοιχεί στην ετήσια παραγωγή ενός πυρηνικού σταθμού» υπογράμμισε κατά την διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει 30 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την αγορά περίπου 30 εκατομμυρίων λαμπτήρων LED. Κι άλλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην επιχείρησή μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να φέρουμε φως στις ώρες που η Ουκρανία βρίσκεται στο σκοτάδι», καθώς οι ενεργειακές υποδομές της χώρας βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Η Γαλλία θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία αυτή με 5 εκατομμύρια ευρώ, γνωστοποίησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας: «περίπου 1 ευρώ = 1 LED», αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.

Αυτά τα 5 εκατομμύρια ευρώ εντάσσονται στα επιπρόσθετα 76,5 εκατομμύρια ευρώ που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει νωρίτερα για να βοηθηθεί ο πληθυσμός της Ουκρανίας να περάσει τον χειμώνα στις αρχές του 2023, κυρίως για την απόκτηση LED.