Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, Γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία για τις επιθέσεις της στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πολιτικός προειδοποίησε πως οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις βάζουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη καταπολέμηση της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους και ριζοσπαστικών στοιχείων στην περιοχή. Με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες συμμάχου».

«Οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων εταίρων των ΗΠΑ τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), έχουν ήδη σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει κρίσιμες αστικές υποδομές ενώ απειλούν να υπονομεύσουν τη μάχη κατά του ISIS», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Νωρίτερα, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, CENTCOM («κεντρική διοίκηση») ανέφερε πως ένα τουρκικό drone βομβάρδισε μια κοινή βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν Κούρδοι μαχητές) και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δύο Κούρδους μαχητές.

Η CENTCOM είχε αρχικά ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις της «δεν κινδύνευσαν» από αυτή την επιδρομή αυτή, διευκρινίζοντας ότι «τα πλησιέστερα πλήγματα έγιναν τουλάχιστον 20 έως 30 χλμ» μακριά από την περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, σε ένα email που έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, η CENTCOM τόνισε ότι «έλαβε πρόσθετες πληροφορίες ότι οι δυνάμεις και το προσωπικό της κινδύνευσαν».

Σημειώνεται, ότι με στήριξη από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι SDF πρωτοστάτησαν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που εκδιώχθηκε από τα προπύργια του στη Συρία το 2019.

Εκατοντάδες στρατιώτες από τον διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία, μια χώρα κατακερματισμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.