H Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές της Μόσχας για χρήση πυρηνικών, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και είναι εκεί για να αποτρέψει συγκρούσεις, να αποτρέψει έναν πόλεμο. Γι’ αυτό έχουμε ενισχύσει την αποτροπή μας, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ρωσία ότι είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους». Προσέθεσε ότι η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία «θα έχει σκληρές συνέπειες».

«Παρακολουθούμε στενά τη ρωσική στάση σε σχέση με τα πυρηνικά, δεν έχουμε δει αλλαγές, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση διότι οι πυρηνικές απειλές και ρητορική από τη Ρωσία είναι επικίνδυνες», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Σχετικά με την εμπλοκή της Λευκορωσίας, επισήμανε ότι «ο Λουκασένκο πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τις ρωσικές προσπάθειες στον πόλεμο». Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση της ομάδας σχεδιασμού του ΝΑΤΟ που αφορά στα πυρηνικά, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για μία συνάντηση ρουτίνας που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και κατά την οποία θα θέσουμε πως θα συνεχιστεί η διαβεβαίωση ότι η αποτροπή του ΝΑΤΟ παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική».

Τέλος, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται η πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.