Η Βρετανία έχει περάσει σε νέα εποχή μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και σταδιακά οι αλλαγές είναι εμφανείς στην καθημερινότητα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια από αυτές είναι και τα νέα νομίσματα που θα φέρουν το πορτραίτο του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Το βασιλικό νομισματοκοπείο της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες για το πώς θα είναι τα νομίσματα των 50 πενών και το επετειακό των πέντε λιρών όπου θα εμφανίζονται και τα δύο πορτραίτα, δηλαδή αυτό του βασιλιά Καρόλου Γ’ κι εκείνο της μητέρας του.

Αρχικά, η εικόνα του βασιλιά Καρόλου θα παρουσιάζεται μονάχα στα νομίσματα των 50 πενών και τηρώντας την παράδοση το πρόσωπό του θα είναι στραμμένο προς τα αριστερά, όπως άλλωστε επιβάλλει το πρωτόκολλο αναφορικά με τους βασιλεία. Η βασίλισσα κοιτούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Νίκολα Χάουελ, εμπορικός διευθυντής του βασιλικού νομισματοκοπείου τόνισε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ συνεργάστηκε στενά με τον γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς και ενέκρινε προσωπικώς το πορτραίτο.

Στο περίγραμμα των νομισμάτων θα υπάρχει η επιγραφή: «:: CHARLES III :: D :: G :: REX :: F :: D ::», και μεταφράζεται ως: «King Charles ΙΙΙ, by the Grace of God, Defender of the Faith», δηλαδή, «Βασιλιάς Κάρολος Γ’, με τη Χάρη του Θεού, Υπερασπιστής της Πίστης». Τα νομίσματα θα βγουν στην κυκλοφορία τον Δεκέμβριο.