Ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι η πολιτεία του Τέξας δεν μπορεί να απαγορεύει στους νέους 18 με 21 ετών να αποκτούν άδεια οπλοκατοχής και να φέρουν πιστόλια σε δημόσιους χώρους. Νόμος στο Τέξας απαγόρευσε στους νέους 18 με 21 ετών που δεν υπηρετούν στον στρατό να αποκτούν άδεια οπλοκατοχής και να φέρουν πιστόλια σε δημόσιους χώρους. Εναντίον του προσέφυγε η Firearms Policy Coalition, μια οργάνωση που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και η οποία κατήγγειλε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία διασφαλίζει «το δικαίωμα των πολιτών να έχουν και να φέρουν όπλα».

Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε για πρώτη φορά ότι η Δεύτερη Τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα των ατόμων να φέρουν όπλα σε δημόσιους χώρους για την ασφάλειά τους.

Παράλληλα στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να εφαρμόζουν το τεστ της «ιστορικότητας» όταν εξετάζουν προσφυγές εναντίον νομοθεσιών που ρυθμίζουν την οπλοκατοχή. Αυτό σημαίνει ότι μια νομοθεσία μπορεί να κριθεί συνταγματική μόνο αν μοιάζει με τους νόμους που ίσχυαν τον 18ο αιώνα όταν επικυρώθηκε η Δεύτερη Τροπολογία.

Ο περιορισμός που ίσχυε στο Τέξας αφορούσε μόνο τα πιστόλια, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει καραμπίνα στην πολιτεία μόλις γίνει 18 ετών. Αυτό συνέβη με τον 18χρονο δράστη της επίθεσης σε δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας, ο οποίος τον Μάιο σκότωσε με ημιαυτόματο τουφέκι 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Προς το παρόν την απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει σχολιάσει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. Πέρυσι ο Άμποτ επικύρωσε νομοθεσία που επιτρέπεις στους κατοίκους του Τέξας άνω των 21 ετών να αποκτούν όπλο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο ή εκπαίδευση.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Firearms Policy Coalition ανακοίνωσε ότι έχει προσφύγει εναντίον περιοριστικών νομοθεσιών στις πολιτείες Πενσιλβάνια, Τενεσί, Ιλινόι, Μινεσότα, Καλιφόρνια και Τζόρτζια. «Αυτή η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των νεαρών ενηλίκων στο Τέξας και καταδεικνύει ότι και στην υπόλοιπη χώρα αντίστοιχες απαγορεύσεις δεν μπορούν να αντέξουν στο συνταγματικό τεστ που βασίζεται στην ιστορικότητα», δήλωσε ο Κόντι Γουισνίφσκι μέλος της νομικής ομάδας της οργάνωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν τίθεται άμεσα σε ισχύ, καθώς η πολιτεία έχει περιθώριο 30 ημερών για να ασκήσει έφεση.