Σοκάρουν οι εικόνες από το εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας που βομβάρδισε η Ρωσία με πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, ενώ πυροσβέστες και στρατιώτες συνεχίζουν να ψάχνουν για επιζώντες.

Την ώρα της επίθεσης μέσα στο εμπορικό βρίσκονταν 1.000 άτομα σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μόνο εντελώς παράφρονες τρομοκράτες θα μπορούσαν να χτυπήσουν μια τέτοια εγκατάσταση με πυραύλους και αυτοί δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη Γη» είπε. Μετά την έκρηξη ξέσπασε φωτιά σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία κατασβέστηκε χθες το απόγευμα.

Η 43χρονη Λουντμίλα Μιχάιλιτς που επέζησε νοσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο του Κρεμεντσούκ και περιγράφει όσα έζησε την ώρα που έκανε τα ψώνια της με τον σύζυγό της και η έκρηξη την τίναξε στον αέρα.

«Έπεσα κάτω με το κεφάλι και θραύσματα με χτύπησαν στο σώμα. Το κτίριο κατέρρεε» είπε. «Ήταν μια κόλαση» προσθέτει ο 45χρονος σύζυγός της Μικόλα με ίχνη αίματος στον επίδεσμο που είναι τυλιγμένος στο κεφάλι του.

Στους 36 οι αγνοούμενοι

Πόλεμος στην Ουκρανία

Συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν σε ένα ξενοδοχείο στον δρόμο όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο και όπου οι διασώστες έχουν στήσει τη βάση τους.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Λουνίν, τον κυβερνήτη της Πολτάβα, της περιφέρειας αυτής νοτιοανατολικά του Κιέβου όπου βρίσκεται το Κρεμεντσούκ, 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ 36 αγνοούνται.

Αυτή η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Ουκρανίας είχε περίπου 220.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Μετά την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση, αλλά ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση για να κερδίσει την συμπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο: