Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στις διπλωματικές ενέργειες που κάνει ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το αν θα γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα της χώρας για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μίλησε και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, αλλά και για την ανάγκη νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι αρχικά στάθηκε στον κύκλο επαφών που είχε με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Έδωσε ιδιαιτερη έμφαση, δε, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαβιέ Μπετέλ, στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη χώρα δίνει το 15% του αμυντικού προϋπολογισμού της στην Ουκρανία.

«Σε όλες μου τις συζητήσεις αναφέρω πως είναι αναγκαίο και γρήγορα μάλιστα το 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκειμένου να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τον πόλεμο εναντίον μας και για την αντιευρωπαϊκή πολιτική της. Είδαμε ακόμη μια ρωσική απειλή προς την Λιθουανία, ακόμη ένα κύμα ενεργειακής πίεσης κι ακούσαμε ακόμη πιο πολλά ψέμματα από Ρώσους αξιωματούχους για την επισιτιστική κρίση. Όλα αυτά είναι επιχειρήματα για τους επιβληθούν νέες κυρώσεις», δήλωσε.

Έπειτα, μίλησε και για το πεδίο των μαχών. «Δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις», σημείωσε και συνέχισε: «Ωστόσο, το Λουχάνσκ παραμένει το πιο δύσκολο σημείο. Εκεί γίνονται οι πιο σκληρές μάχες και με τακτικές κινήσεις ενισχύουμε την άμυνά μας. Παράλληλα, οι κατακτητές ασκούν ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ. Στο Χάρκοβο, συνεχίζεται η βάρβαρη και κυνική πολιορκία από το ρωσικό πυροβολικό. Δεν πρόκειται να αποκομίσουν κανένα όφελος, αλλά έτσι είναι ο ρωσικός στρατός “κουφός” σε οποιαδήποτε λογική – απλά καταστρέφει, απλά σκοτώνει, έτσι νομίζει πως δείχνει ότι έχει τον έλεγχο. Στα νότια συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το Μικολάιφ και τη Ζαπορίζια και σταδιακά απελευθερώνουμε τη Χερσώνα», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ενώ επανέλαβε την ανάγκη που έχει η χώρα του για όπλα.

Today was a day of extremely active foreign policy activity – almost a marathon of phone conversations.We are…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, June 21, 2022