Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την συμφωνία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των μαχών με τις ρωσικές δυνάμεις.

«Επιτέλους έχουμε τα ακριβή δεδομένα για το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία για τον πόλεμο εναντίον μας. Το “πακέτο” συμφωνήθηκε μεν, αλλά η ισχύς του θα πάρει κάποιο διάστημα. Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα είναι ήδη ξεκάθαρα και κυρίως η κατεύθυνση των αποφάσεων. Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και είμαι ευγνώμων σε όλους όσους δούλεψαν για να επιτευχθεί η συμφωνία. Η ουσία της οποίας είναι πως η Ρεωσία θα έχει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα και έτσι δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον τρόμο που σπέρνει», τόνισε.

Πρόσθεσε πως αυτή η απόφαση «αφήνει τη Ρωσία στο περιθώριο του σύγχρονου πολιτισμένου κόσμου. Η Ρωσία απλά δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οπότε θα χάσει. Θα χάσει οικονομικά. Επίσης θα δουλέψουμε και για περαιτέρω κυρώσεις. Μόλις τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 6ο πακέτο θα αρχίσουμε να προετοιμάζουμε το 7ο».

Για την κατάσταση στο μέτωπο, ο Ζελένσκι αποκάλεσε «τυφλό χτύπημα» την επίθεση στο εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ και «απόλυτη τρέλα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Χερσώνα, ενώ προελαύνουν σε περιοχές του Χαρκόβου, ανατολικά του Κιέβου.

«Οι υπερασπιστές μας επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος και παραμένουν κυρίαρχοι της κατάστασης στο μέτωπο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον εξοπλισμό και την αριθμητική υπεροχή», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Finally, we have the specifics about the European Union's sixth sanctions package on Russia for this war. The package…

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, May 31, 2022

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στην ελεγχόμενη από τον ρωσικό στρατό περιοχή της Χερσώνας. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δίκτυα ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.