Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα ερήμην τη σύλληψη του Ρώσου μπλόγκερ Μιχαήλ Νάκε, ο οποίος κατηγορείται για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού και της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Ο blogger, ο οποίος διατηρεί εκτός της Ρωσίας ένα μπλογκ με βίντεο στο YouTube με περισσότερους από 700.000 εγγεγραμμένους χρήστες, κατηγορείται ότι μετέδωσε ψευδείς πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το δικαστήριο του Μπασμάνι στη Μόσχα, το οποίο διέταξε να τεθεί υπό κράτηση.

Νόμος για το έγκλημα αυτό, για το οποίο μπορεί να επιβληθεί βαριά ποινή φυλάκισης, υιοθετήθηκε στη Ρωσία αφότου ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Βάσει αυτού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαγορεύεται κυρίως η χρήση των όρων πόλεμος ή εισβολή όσον αφορά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ή η διατύπωση κατηγοριών κατά του ρωσικού στρατού για εγκλήματα πολέμου.

Πολλοί επικριτές του Κρεμλίνου, αλλά και απλοί χρήστες του διαδικτύου που επικρίνουν τη ρωσική επίθεση αποτελούν αντικείμενο διώξεων αυτού του είδους ή έχουν φυλακιστεί, όπως ο αντιπολιτευόμενος Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα ή η καλλιτέχνης Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.