Υπάρχουν τέσσερις χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο όπου δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα της Covid-19. Οι δύο από αυτές, οι ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας και τα νησιά Μάρσαλ, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφός τους, δηλώνοντας έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον ιό.

Ο πρόεδρος της Μικρονησίας Ντέιβιντ Πανουέλο δήλωσε ότι εξετάζεται η ημερομηνία της 1ης Αυγούστου για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, που παραμένουν εντελώς κλειστά από την αρχή της πανδημίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τους 100.000 των περίπου 600 νησιών του αρχιπελάγους να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

«Η απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα του κράτους την 1η Αυγούστου ισοδυναμεί με την εκούσια απόφαση να επιτρέψουμε στην covid-19 να εισέλθει στις ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας λίγο αργότερα», παραδέχθηκε ο Πανουέλο σε ανακοίνωσή του.

Από την 1η Αυγούστου οι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στη Μικρονησία με την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο γειτονικό αρχιπέλαγος Μάρσαλ, που έχει 60.000 κατοίκους, η κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των μέτρων για την είσοδο στη χώρα, τα οποία είναι μεταξύ των πιο αυστηρών παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή όποιος ταξιδιώτης επιθυμεί να εισέρθει στο αρχιπέλαγος Μάρσαλ θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα καραντίνα στη Χονολουλού της Χαβάης και άλλες δύο στα Μάρσαλ.

Από τον Ιούνιο οι αρχές σκοπεύουν να καταργήσουν την υποχρέωση της καραντίνας στη Χονολουλού και να μειώσουν σε δέκα ημέρα αυτή στα νησιά Μάρσαλ, δήλωσε η γενική γραμματέας της κυβέρνησης Κίνο Κάμπουα.

«Δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο να διατηρήσουμε το ισχύον καθεστώς», εκτίμησε η Κάμπουα. «Τώρα θα πρέπει πραγματικά να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της εισαγωγής του ιού στην κοινότητα και τα μέσα με τα οποία μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον προλάβουμε», εξήγησε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Μικρονησία και τα νησιά Μάρσαλ, μαζί με το Ναούρου και το Τούβαλου, δύο άλλα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, είναι οι τέσσερις μοναδικές χώρες στον κόσμο όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα covid-19.

Τρεις άλλες περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Τοκελάου, η Νιούε και τα νησιά Πίτκερν επίσης δεν έχουν καταγράψει κρούσματα. Η Τόκελαου και η Νιούε ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Πίτκερν στη Βρετανία.