Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την έγκριση που έδωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την παραχώρηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια καθώς επίσης και του περιβόητου νομοσχεδίου Δανεισμού-Ενοικίασης.

«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε ένα νέο και σημαντικό πακέτο βοήθειας για το κράτος μας, αλλά και την παγκόσμια Δημοκρατία. Σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια… Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και χωρίς γραφειοκρατία προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας», είπε και συνέχισε:

«Πρώτα από όλα αυτά τα χρήματα σημαίνουν όπλα και πυρομαχικά, εξοπλισμό. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Θα δοθούν για την υποστήριξη των ερευνών των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία και οι εισβολείς, τη στήριξη της διπλωματίας και για πολλά ακόμη».

Καλωσόρισε επίσης και την τελική έγκριση που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν στο νομοσχέδιο Δανεισμού-Ενοικίασης.

«Όσοι θυμούνται την ιστορία θα ξέρουν πολύ καλά πως αυτό το νομοσχέδιο ήταν “κλειδί” για τη συμμαχική νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση έγειρε καθοριστικά τη ζυγαριά υπέρ τους στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι έλαβαν ένα σωρό εξοπλισμό μέσω αυτού του νομοσχεδίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το νέο νομοσχέδιο Δανεισμού-Ενοικίασης για την υπεράσπιση της ουκρανικής δημοκρατίας υπεγράφη στις 9 Μαΐου. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν για την υποστήριξή του, για την απόφασή του και για τη συμβολική του κίνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης.

«Διότι τώρα είμαστε εμείς αυτοί που υπερασπίζονται την ελευθερία το δικαίωμα στη ζωή για λογαριασμό όλων των ελεύθερων εθνών στον πόλεμο κατά της τυραννίας, που παρουσιάζει την ίδια απειλή στην Ευρώπη όπως και πριν από 80 χρόνια. Για να το θέσω απλά το νομοσχέδιο Δανεισμού-Ενοικίασης είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουμε όσα χρειαζόμαστε για την άμυνά μας», κατέληξε και συνέχισε αναφερόμενος στην αισιοδοξία που έχει για τη διαφορά που θα κάνουν οι νέοι πόροι στον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά και στο πως πλέον κάμπτονται τα γραφειοκρατικά ζητήματα που καθυστερούσαν την ταχύτερη αποστολή εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

The House of Representatives of the United States Congress voted for a new and significant package of support for our…

Posted by Володимир Зеленський on Wednesday, May 11, 2022