Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

Kőolajembargó – a magyar álláspont:

Kőolajembargó – a magyar álláspont:

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, May 11, 2022

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενεργειακού blackout εάν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Μάλιστα, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επόμενο διάστημα. Το σχέδιο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά και βασίζεται στον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2017 – μπορεί δε, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί και στο πετρέλαιο, παρ’ ότι αφορά ονομαστικά το φυσικό αέριο.