Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε πως οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν στα χέρια τους πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι οι Ουκρανοί «δεν θέλουν να παλέψουν για τη Μαριούπολη» και εξήγησε γιατί δεν θεωρεί δεδομένο πως η πόλη θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τζον Κίρμπι, τόνισε πως είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πόσο διάστημα θα μπορούσαν οι Ουκρανοί να εμποδίζουν τους Ρώσους από την ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης. «Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να μάχονται για τη Μαριούπολη. Είναι πολύ σημαντική η πόλη για εκείνους, οικονομικά και πολιτικά και βρίσκονται ακόμη στην πόλη και μάχονται για εκείνη», υποστήριξε και συνέχισε: «Αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει πολλά για να καταστρέψουν την πόλη».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η πτώση της Μαριούπολης στα χέρια των Ρώσων, παρόλο που εκείνοι έχουν την υπεροχή στον αέρα και στο έδαφος. «Οι Ουκρανοί κράτησαν τη Μαριούπολη για αρκετό καιρό, Πολύ παραπάνω από όσο πίστευαν οι περισσότεροι. Αν έχουμε μάθει κάτι τις τελευταίες 55 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο».

Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται κάτω από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Όλη την περασμένη εβδομάδα διεξάγονταν οδομαχίες στη Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.