Η μητέρα ενός Βρετανού μαχητή που συνελήφθη στον πόλεμο στην Ουκρανία απαίτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αντιμετωπίσει το γιο της με ανθρωπιά, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με εκτέλεση.

Ο Έιντεν Άσλιν, 28 ετών, φαινόταν εξαντλημένος καθώς παρελαύνει στην κρατική τηλεόραση του Κρεμλίνου με ένα μεγάλο κόκκινο σημάδι στο μέτωπό του και ένα πρησμένο μάτι – μέρες αφότου η μονάδα του παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τη Daily Mail οι Ρώσοι μετά την παράδοσή του τού πέρασαν χειροπέδες και τον κατηγόρησαν ότι έριχνε βόμβες σε παιδιά. Ανησυχούσε ότι θα τον χρησιμοποιούσαν για προπαγάνδα όταν συνελήφθη και χθες το βράδυ είδε την πρόβλεψή του να γίνεται πραγματικότητα.

Το πρώην μέλος της Coldstream Guards διατήρησε την αξιοπρέπειά του καθώς, σε μια τηλεοπτική δοκιμασία, οι ανακριτές τον κατηγόρησαν για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ρωσία στην πόλη-λιμάνι που βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και 51 ημέρες.

Οι εικόνες με τον χτυπημένο Βρετανό κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Χθες το βράδυ, η τρομοκρατημένη οικογένειά του δήλωσε στη Daily Mail ότι φοβούνται ότι μπορεί να εκτελεστεί ή να μεταφερθεί στη Ρωσία και να μην τον ξαναδούν ποτέ.

«Είναι ο Έιντεν, δεν μπορώ να το αρνηθώ. Αυτός είναι. Είναι τα τατουάζ του. Υπάρχει μια αμυδρή ελπίδα ότι είναι μια παραποιημένη εικόνα, αλλά δεν μπορώ να το δω. Παρακαλώ τώρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης της Γενεύης. Ο Έιντεν είναι εν ενεργεία μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ως τέτοιος είναι αιχμάλωτος πολέμου και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά. Φαίνεται ήδη ότι έχει ξυλοκοπηθεί. Ήρθε η ώρα τώρα η βρετανική κυβέρνηση να εμπλακεί και να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Έιντεν, διότι εξακολουθεί να είναι Βρετανός πολίτης. Πιθανόν να υπάρχει ελπίδα για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα οργανωθεί από τους Ουκρανούς», ανέφερε.

Βρετανός αιχμάλωτος πολέμου

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν χθες το βράδυ να προσδιορίσουν πού ακριβώς κρατείται ο 28χρονος.

Δημοσιεύματα στη ρωσική τηλεόραση χθες ισχυρίστηκαν ότι ο αιχμάλωτος «βομβάρδιζε παιδιά στο Ντονμπάς για χρόνια» και ότι «θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη ως ξένος μισθοφόρος», αντί να τον αντιμετωπίσουν ως αιχμάλωτο πολέμου.

Βρετανός αιχμάλωτος πολέμου

Λίγες στιγμές αφότου είδε τις ενοχλητικές φωτογραφίες χθες, ο αδελφός του Έιντεν, Νέιθαν Γουντ, 25 ετών, δήλωσε στη MailOnline: «Είναι τόσο σοκαριστικό για την οικογένειά μας να βλέπουμε τον Aiden σε αυτή την κατάσταση. Τι του έκαναν οι Ρώσοι; Φαίνεται απαίσιος, εντελώς εξαντλημένος. Το πρόσωπό του έχει χάσει το χρώμα του».