Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή, αρκεί να λάβει εγγυήσεις και ένα εναλλακτικό τρόπο προστασίας του εθνικού εναέριου χώρου της.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου. Έτσι, χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 –που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία– δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία λοιπόν, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ενώ έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε στη συνέχεια.