Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας έδωσε διορία μιας εβδομάδας για να αποχωρήσουν από τη χώρα 27 διπλωμάτες και υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Οι Ισπανοί ακολούθησαν την ίδια γραμμή με την πλειονότητα των μελών της ΕΕ που αποβάλλουν στελέχη των ρωσικών πρεσβειών, ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αγριότητες που κατηγορούνται πως διέπραξαν οι Ρώσοι κατά αμάχων σε διάφορες πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου, κυρίως στην Μπούκα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, υποστήριξε πως η λίστα δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη και μπορούν να προστεθούν κι άλλα άτομα σε αυτή. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι από όσους βρίσκονται στον κατάλογο των 27 είναι κατάσκοποι, χωρίς, ωστόσο, να επεκταθεί για το ποια ήταν η δράση τους ή τους στόχους τους. Περιορίστηκε στο να υπογραμμίσει πως αποτελούν «απειλή για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ισπανίας».

Από την πλευρά της, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υποστήριξε πως η κίνηση της ισπανικής κυβέρνησης «όπως και άλλες τέτοιες πράξεις θα απαντηθούν αναλόγως».

Ο Αλμπάρες δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα καθήκοντα των διπλωματών και των υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας που πρέπει να φύγουν από την Ισπανία, αλλά μεταξύ αυτών δεν είναι ο Ρώσος πρέσβης στην ισπανική πρωτεύουσα Γιούρι Κορτσάγκιν, αλλά ούτε και ο σύμβουλός του, Ντμίτρι Σοκόλοφ, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα «El País».

Η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επηρεάζει το 60% του συνολικού προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Ισπανία.

Ο Αλμπάρες χαρακτήρισε τις εικόνες από την Μπούκα και τις άλλες ουκρανικές πόλεις που έκαναν το γύρο του κόσμου ως «ανυπόφορες και απαραδέκτες» και κάλεσε να ερευνηθούν οι συνθήκες των θανάτων των αμάχων Ουκρανών πολιτών και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.