Τα νεκρά σώματα Ουκρανών αμάχων κείτονταν σε δρόμο της Μπούκα για τουλάχιστον δέκα ημέρες προτού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλάβουν την πόλη από τους Ρώσους, υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην καθημερινή τους αναφορά για τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάλυση των πληροφοριών τους, οι Βρετανοί παρουσίασαν δορυφορικές εικόνες με ημερομηνία 21ης Μαρτίου του 2022. Σε αυτές, τονίζουν, πως αναγνώρισαν οκτώ πτώματα σε δρόμο της πόλης που ισοπεδώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και όπου σύμφωνα με τους Ουκρανούς έγιναν εγκλήματα πολέμου, με περισσότερους από 300 νεκρούς αμάχους που εκτελέστηκαν από τους εισβολείς.

Η Μπούκα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις την είχαν υπό την κατοχή τους μέχρι την 31η Μαρτίου.

«Φτάνει! Δεν θέλουμε να δούμε άλλους νεκρούς»

Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καταγράφηκε μια παρόμοια εικόνα. «Ειδικά εμείς που βρεθήκαμε εκεί (και είδαμε) αυτά τα άψυχα σώματα, που συγγνώμη για την έκφραση, ήταν κουφάρια. Είχαν αρχίσει… ήταν αφύσικα κενά μέσα από τα ρούχα γιατί είχε αρχίσει το σώμα και συρρικνωνόταν όπως συμβαίνει στους νεκρούς. Δεν ήταν άνθρωποι νεκροί δύο και τριών ημερών. Έχουμε τόσες διαφορετικές μαρτυρίες σε τόσα διαφορετικά σημεία της πόλης από ανθρώπους που περιέγραψαν εκτελέσεις από τους Ρώσους», τόνισε η απεσταλμένη της κρατικής τηλεόρασης Ευτυχία Πενταράκη.

«Έχουμε δει πολλές φορές τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ νεκρούς και ξέρουμε να αναγνωρίσουμε έναν νεκρό 5 ημερών, ένα νεκρό 2 ημερών, και ένα νεκρό 10 ημερών», πρόσθεσε.

«Δεν μπορέσαμε να κατέβουμε αυτόν τον δρόμο, ειλικρινά. Σταματήσαμε με τον Άγγελο και τον Χάρη (σ.σ. τους συνεργάτες της οπερατέρ), κοιταζόμασταν και λέμε “Φτάνει! Δεν θέλουμε να δούμε άλλους νεκρούς!”. Η κοπέλα από το Reuters μου λέει “δεν το αντέχω αυτό, θέλω να φύγω”, της λέω “κι εγώ”. Δεν μπορέσαμε να κατέβουμε αυτόν τον δρόμο που είχε ακόμη 10-11 νεκρούς μέχρι κάτω και φύγαμε. Ντρέπομαι που το λέω γιατί είναι ένα σημείο, μια στιγμή της ιστορίας που πρέπει να καταγραφεί. Πήγαμε την άλλη μέρα και συνεχίσαμε».