Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε πως είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίον κουβέντιασαν για τις ρωσικές «αγριότητες», όπως τις χαρακτήρισε σε πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου.

«Οι ρωσικές αγριότητες στην περιοχή του Κιέβου πρέπει να ερευνηθεί και η ίδια η Ρωσία να υποστεί νέες επίπονες κυρώσεις. Τα συζήτησα όλα αυτά με τον Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε αρχικά ο Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα (4/4) επισκέφθηκε τις πόλεις Στογιάνκα, Ιρπίν και Μπούκα. Μάλιστα, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως στην Μποροντιάνκα η κατάσταση ίσως να είναι ακόμη χειρότερη.

«Επίσης συζητήσαμε και για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις μπλοκαρισμένες ουκρανικές πόλεις», συνέχισε, προτού κλείσει το μήνυμα του με το εξής: «Ευχαριστώ φίλε μου για την ακέραιη στάση σου» . Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως είναι αδύνατο να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη πολιορκούμενη Μαριούπολη, ενώ δύσκολα φτάνει βοήθεια και σε άλλες περιοχές που έχουν ανάγκη από τροφή, είδη πρώτη ανάγκης και φάρμακα. H Γαλλία μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία είχαν εκφράσει τη διάθεσή τους να οργανώσουν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Μαριούπολη.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι μιλώντας στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν και βασανίζουν «απλά για την ευχαρίστηση». Μεταξύ, άλλων, κάλεσε για δράση «αμέσως» απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται, όπως είπε, από τη Ρωσία στη χώρα του.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και μετά από τη διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή αμάχων στην Μπούκα.