Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε απόψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ένα άλλο πρακτορείο, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

Η κατάσταση στη μαρτυρική πόλη είναι πλέον οριακή και «ξεπέρασε το στάδιο της ανθρωπιστικής καταστροφής», υποστήριξε από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης η οποία πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό εδώ και πολλές ημέρες.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. Οι κάτοικοι αυτοί, συνέχισε, δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, θέρμανση και άλλα στοιχειώδη.

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ΙΧ

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, δήλωσε αργότερα την Τρίτη η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». Είναι χαρακτηριστικό πως και ο Ερυθρός Σταυρός απέτυχε επανειλημμένα να προσεγγίσει την πόλη προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες εκκένωσης αμάχων,παρότι βρέθηκε σε επικοινωνία με τη Μόσχα.

«Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.