Κοινές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας άρχισαν σήμερα οι αμερικανικές και ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις εντείνοντας την πίεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία κατά την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συνιστά «άμεση απειλή» για την περιοχή και μακροπρόθεσμη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.

Η Νότια Κορέα συμμετέχει για πρώτη φορά ως παρατηρητής στα γυμνάσια ΗΠΑ-Ιαπωνίας, καθώς οι τρεις χώρες προσπαθούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τη Βόρεια Κορέα.

Στις ασκήσεις που άρχισαν σήμερα συμμετέχουν περίπου 44.500 άνδρες από τις δύο χώρες. Τα στρατιωτικά γυμνάσια γίνονται κυρίως στο θαλάσσιο χώρο ανατολικώς του νησιού Οκινάουα, όπου βρίσκεται μεγάλη βάση του αμερικανικού στρατού.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες και θα κινητοποιηθούν περίπου 60 πλοία, μεταξύ των οποίων το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George Washington, και 400 αεροσκάφη.

«Η Βόρεια Κορέα είναι μία άμεση απειλή για την περιοχή», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. «Συνιστά μεσοπρόθεσμη απειλή εάν κατέρρεε σε βάρος της Κίνας, λόγω των προσφύγων και της γενικότερης αστάθειας. Και συνιστά μακροπρόθεσμη απειλή για όλο τον κόσμο, λόγω του πυρηνικού προγράμματος και των εξαγωγών όπλων σε όλο τον κόσμο», είπε.