Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι λειτουργεί «χιλιάδες» συσκευές φυγοκέντρισης σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

«Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος (…) και αξιοποιούμε ένα σύγχρονο σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου με πολλές χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης», μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο τη κύριο άρθρο της εφημερίδας Rodong Sinmun, του επίσημου οργάνου του Κομουνιστικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Ένας Αμερικανός επιστήμονας, ο Ζίγκφριντ Χέκερ, επισκέφθηκε στις 12 Νοεμβρίου τη μονάδα αυτή που βρίσκεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Γιονγκμπιόν. Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει ότι θέτει σε επαναλειτουργία το εργοστάσιο μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε ο ΟΗΕ πέρσι.

Οι βορειοκορεατικές αρχές είχαν αναφέρει στον Χέκερ ότι οι συσκευές φυγοκέντρισης παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο για ένα νέο, πειραματικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Ο Χέκερ, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και υπήρξε υπεύθυνος του πυρηνικού εργαστηρίου του Λος Άλαμος, είχε δηλώσει ότι η νέα αυτή εγκατάσταση δεν φαίνεται να στοχεύει σε στρατιωτικούς σκοπούς, όμως υπενθύμισε ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αρκετής ποσότητας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.