«Αν υπάρξουν κι άλλες προκλήσεις, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να πλήξουμε την Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ Κουάν, απόστρατος στρατηγός που ορκίστηκε σήμερα νέος υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, επι μακρόν σύμμαχοι, συναντώνται την Δευτέρα για να συζητήσουν για τη Βόρεια Κορέα.

Ο σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, η Κίνα, πιέζει για τη σύγκληση επείγουσας διάσκεψης των έξι χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις τριμερείς συνομιλίες (ΗΠΑ-Ιαπωνία-Νότια Κορέα).

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον έχουν λίγες πιθανότητες να ξεπεράσουν το αδιέξοδο με τη διεθνή κοινότητα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ και οι ιαπωνικές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν περίπου 44.500 στρατιώτες, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.