Σαφές μήνυμα στην Οιονγιάντκ θα στείλουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα διεξαχθούν εντός του μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

«Σε τηλεφωνική συνομιλία με τη Χίλαρι Κλίντον συμφωνήσαμε ότι μέσω των ασκήσεων θα μπορέσουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στο Βορρά σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα εξέφρασε «ανησυχία» για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, που θα αρχίσουν την Κυριακή ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «επείγουσα» την ανάγκη επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Η Σεούλ εξετάζει τη λήψη σειράς μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας, τα οποία θα προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας από την πλευρά του ενέκρινε απόφαση που καταδικάζει τον βομβαρδισμό του νησιού της Νότιας Κορέας, χωρίς να ζητήσει άμεση απάντηση.

Με την απόφαση ζητείται από τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ενώ απευθύνεται έκκληση προς την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να αναλάβει δράση κατά ενδεχόμενων μελλοντικών προκλήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα νησιά που βρίσκονται κοντά στη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε με νέες επιθέσεις, εάν η Σεούλ επιχειρήσει νέες «προκλήσεις».