Νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Λι Μιουνγκ Μπακ σε τηλεφωνική επικοινωνία, ως αντίδραση στην επίθεση με πυρά πυροβολικού σε νοτιοκορεατικό νησί. Την ευθύνη για την επίθεση η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά και πλήρως δεσμευμένες στην προάσπιση της συμμάχου τους Δημοκρατίας της Κορέας, τόνισε ο Ομπάμα σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, θα υπογραμμίσουν τη στενή διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ανέφερε το ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ομπάμα φέρεται να είπε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να μην παραβιάζει τους όρους της εκεχειρίας.

Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας, δηλαδή- ανακοίνωσε ότι ο Λι τηλεφώνησε στον Ομπάμα και επρόκειτο σήμερα Τετάρτη να συζητήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε από την πλευρά του την Κίνα να λάβει ενεργότερα μέρος στις προσπάθειες να συγκρατηθεί η Βόρεια Κορέα, επισημαίνοντας τη σημαντική επιρροή του Πεκίνου στην Πιονγκγιάνγκ.