Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Δυτικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Ρωσία «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τον κατονομάζει, η Ρωσία δεν έχει δείξει ακόμη ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει χρόνο.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα ότι μια συμφωνία για εκεχειρία θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά.

«Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν και οι εταίροι του αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα όλο αυτό. Μοιάζει περισσότερο με άσκηση τακτικής για να κερδίσει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «ωστόσο ο καλύτερος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος εν ευθέτω χρόνω».

«Ελπίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα γίνουν με σοβαρό τρόπο και θα οδηγήσουν σε εκεχειρία… Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι σοβαρές ακόμη. Ωστόσο, θέλουμε να δούμε μια εκεχειρία που θα προκύψει τελικά από τη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Να υπενθυμισούμε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα (29/3) πως μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν έχει δει κάποια πράξη από τη Μόσχα σχετικά με την αποχώρησή της από το Κίεβο.

Ενώ και ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία τόνισε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.